KEY'de bilgi alamayanlar için önemli karar

Bilindiği gibi KEY ödemeleri ile ilgili olarak muhatap olunabilecek tek kurum tavsiye halindeki T.Emlak Bankası A.Ş.'dir. Ancak adı geçen banka bilgi edinme başvurularına ??İlgide belirtilen dilekçenizde yer alan taleplerinizin bankamızca karşılanması mümkün olmayıp taleplerinizin anılan yasa maddeleri gereğince uygulamanın yürürlükte kaldığı dönemde çalıştığınız kurum ya da kuruluşlara iletilmesi gerekmektedir.? şeklinde cevap verilmekte olup, bu cevap Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunca kanuna uygun bulunmamıştır. Ayrıntılar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaya 4982 sayılı kanun kapsamında bilgi edinme başvurusunda bulunan bir öğretmene banka tarafından ??İlgide belirtilen dilekçenizde yer alan taleplerinizin bankamızca karşılanması mümkün olmayıp taleplerinizin anılan yasa maddeleri gereğince uygulamanın yürürlükte kaldığı dönemde çalıştığınız kurum ya da kuruluşlara iletilmesi gerekmektedir.? Şeklinde cevap verilmiştir.

Oysaki ilgili kişi o dönemde iki ayrı sosyal güvenlik kurumu ile 5 ayrı işyeri (saymanlık ) ta çalışmıştır. Yani oradan bu bilgileri elde etmesi mümkün değildir.

Ret cevabının Bilgi Edinme Değerlendirme Kurumuna taşınmasının ardından Kurul kararında ?İlgilinin Resmi Gazetede adına yapılacak ödemenin 146 YTL olarak gözüktüğü bu durumda çalıştığı işyerlerinden birinin ya da daha fazlasının bu bildirimleri yapmadığının anlaşıldığı, sağlıklı ve hukuki bir itiraz yapabilmek için hangi kurumdan bildirim yapılmadığını bilmesi gerektiği hususlarını ifade ile bankanın elinde bulunan söz konusu bilgilerin tarafına verilmesinin sağlanması talebiyle itirazen Kurulumuza başvurmuştur.? denilmektedir.

Karar bölümünde ise; İtiraz konusu başvuruda yer alan, başvurunun yapıldığı Banka kayıtlarında bulunması gerektiği ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununda düzenlenmiş olan istisnalar kapsamında olmadığı değerlendirilen ?adı geçen Bankaya bildirilmiş olan listelerde başvuru sahibinin adına ve sosyal güvenlik numaralarına hangi kurumlar tarafından, hangi tarihlere ait kesinti listelerinin ve tutarlarının bildirim yapıldığı? bilgisinin, başvuru sahibinin erişimine sunulması gerektiğinin Tasfiye Halinde T.Halk Bankası A.Ş.ne bildirilmesine oy birliği ile karar verilmiştir. Denilmektedir.

Buradan da anlaşılacağı üzere KEY ödemelerini eksik alan ya da alamayanlar T.Emlak Bankası A.Ş. ye başvurarak; hangi tarihlerde hangi kurumlardan yapılan kesintilerin Banka'ya ulaştırıldığı, kesinti tutarları gibi bilgileri öğrenebileceklerdir.

Bu bilgilerin öğrenilmesinin ardından mağdur olan kişiler bu durumları ile ilgili olarak hukuki süreç başlatabilirler.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber