Sözlü ve Yazılı İle Zabıta Memuru Alım Dönemi Bitti

27 Mart 2009 tarihinde yayımladığımız haberde Danıştay'ın "Belediye Zabıta Yönetmenliği"nin 3 hükmü hakkında yürürlüğü durdurma kararı verdiğini haberleştirmiştik. Danıştay kararı, İçişleri Bakanlığına Mart ayı içerisinde ulaşmış olup, İçişleri Bakanlığı 9 Mart 2009 tarihinde tüm il valiliklerine bir yazı yazmış ve yazıda geçen danıştay kararınca işlem yapılmasını istemiştir. Bu yazı üzerine bir çok kurum 9 Mart'tan sonraki zabıta memuru alım ilanını iptal etmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Nisan 2009 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KARARIN ESAS NUMARASI

Danıştay Onikinci Dairesinin 20/01/2009 tarihli ve 2008/5911 Esas Nolu kararı uyarınca zabıta memurumu alımındaki yaş , boy-kilo ve yazılı ve sözlü sınav uygulamalarının yürürlüğü durdurulmuştur.

Danıştay'ın bu kararı, daha önce KPSS Yönetmeliğinde yapılan düzenlemenin iptali istemiyle verilen karar ile benzer niteliktedir.

TESPİTLERİMİZ DOĞRULANDI

memurlar.net tarafından daha önce de belirtildiği üzere, zabıta memuru ve itfaiyeri eri alımlarını idari bir kararla, KPSS merkezi yerleştirmesi dışına çıkarmak hukuken uygun bir karar değildir. Bu tespitimiz Danıştay kararıyla tescillenmiş oldu.

ZABITA MEMURU ALMAK İSTEYEN BELEDİYE NE YAPMALI?

Danıştay'ın bu kararıyla birlikte artık hiçbir belediye yazılı veya sözlü sınav yoluyla zabıta memuru alamayacaktır.

Zabıta memuru almak isteyen belediyelerin taleplerini İçişleri Bakanlığı yoluyla Devlet Personel Başkanlığına aktarmaları ve ÖSYM tercih kılavuzunda yayınlatmaları gerekmektedir.

İTFAİYERİ ERİ ALIMI

Danıştayın kararı zabıta memuru alımını düzenleyen yönetmeliğe ilişkindir. İtfaiyeri eri alımı farklı bir yönetmelikte düzenlenmiştir. Şuan için itfaiyeri eri alımı konusunda açılan veya hakkında iptal kararı verilen bir Danıştay kararı bulunmamaktadır. Ancak, İçişleri Bakanlığı, zabıta memuru alımına ilişkin Danıştay kararına bakarak itfaiyeri eri alımını durdurması mümkün bulunmaktadır. Zaten itfaiye eri alımı da hukuksuzdur ve açılacak bir davada danıştay aynı kararı verecektir. İçişleri Bakanlığının internet sitesinde şuan için yayında bulunan yeni bir ilan kalmamıştır. Bakanlığın, Danıştay kararını göz önüne alarak ısrardan vazgeçmesi ve daha önce objektif kurallara göre yapılan ÖSYM'nin merkezi yerleştirmesi yolunu tercih etmesi en uygun işlem olacaktır.

İŞTE İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ YAZISI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber