Maliye evlere misafir oldu, kira gelirleri yüzde 40 arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2009 21:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Konya Vergi Dairesi Başkanlığı, kira gelirlerini denetlemek için kiracıların evlerine misafir oldu, vergi gelirlerinde yüzde 40 oranında artış sağlandı.

Kira gelirlerinin denetlenmesi amacıyla il genelinde denetime çıkan maliyeciler, apartman yöneticilerinden aldıkları listeye bakarak kiracıları ziyaret etti. Kiracıların evinde yaptığı ziyarette, ödedikleri kira bedeli, parayı bankaya yatırıp yatırmadıkları gibi konularda bilgi alan yetkililer, kiracı ve ev sahiplerine uyarıda bulundu.

Maliye'nin bu uygulaması meyvelerini kısa sürede verdi. Bir önceki yıl 7 bin 894 beyanname bildirilirken, bu yıl denetimler sayesinde bu sayı 11 bin 299'a yükseldi. Konya il geneli gayrimenkul sermaye iradı mükellef sayısı 2008 sonu itibariyle 11 bin 658 iken, bu sayı Mart ayı sonu itibariyle 14 bin 85'e yükseldi. Alınan beyanname sayısında yüzde 43'lük artış sağlayan vergi dairesi, beyan edilen gelir vergisinde yüzde 41 ve hesaplanan gelir vergisinde de yüzde 40 oranında artış sağladı.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, yaptığı açıklamada, mevcut gayrimenkul sermaye iradı ile mükellef sayısı birlikte değerlendirildiğinde, bu alanda kayıt dışılık olabileceğini düşündüklerini söyledi. Bunun üzerine denetimlerini artırdıklarını ifade eden Aksöz, "2008 yılında başlattığımız çalışmalarımız, 2009 yılında da devam etti. Bu kapsamda 2009 yılında kiraların yüksek olduğu bölgelerde bizzat 3 bin kişiyi aşkın kiracıyı ziyaret ettik. Mart ayının sonu itibariyle 2 bin 877 yeni mükellefiyet sağlandı. Bu tür denetim ve ziyaretlerimiz beyanname dönemi sonuna kadar da devam edecektir." dedi. Ziyaretler esnasında vatandaşlara vergi bilinci ile ilgili bilgiler veren yetkililer, kiralarını bankaya yatırmayan kiracılara ve ev sahiplerine cezai işlem uyguluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber