Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 42)

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 115567-34/ 17713-12

KONU : Devlet Memurluğuna ilk atamada verilecek derece aylığı hk.

Çeşitli kuruluşlardan Bakanlığımıza gelen yazılardan, Devlet Memurluğuna ilk kez atanacaklardan, öğrenim durumlarına göre giriş derecelerine eşit kadro bulunmaması halinde, kendi istekleri ile aşağı dereceden bir kadroya atananlara verilecek aylığın saptanmasında tereddüde düşüldüğü anlaşılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 1897 sayılı Kanunla değişik 36 ncı maddesinde; Devlet Memurluğuna ilk kez atanacakların öğrenim durumlarına göre giriş derece ve kademeleri gösterilmiş bulunmaktadır.

Anılan kanunda kendi istekleriyle öğrenim durumuna göre gidebilecekleri derecenin altında bir kadroya atama yapılamıyacağına ilişkin herhangi bir hüküm d yer almamaktadır.

Aynı kanunun derece yükselmesi veya daha aşağı bir dereceye atama yapılması ile ilgili değişik 161 inci maddesi ise Devlet Memuriyetine girdikten sonra belli bir dereceyi kazanılmış hak olarak alanlar hakkında uygulanmakta olup bu maddenin ilk kez Devlet memuriyetine alınacaklarla bir ilgisi bulunmamaktadır.

Bu itibarla öğrenim durumlarına göre değişik 36 ncı maddede belirlenen derecelerden kadro bulunmaması halinde ilgililerin daha aşağı dereceden kadrolara atanmalarında yasal bir sakınca olmadığına göre, bu gibilere atandıkları derecenin ilk kademe aylığının verilmesi gerekmekte olup bu şekilde yapılan atamalardan dolayı alt derecede geçen hizmet sürelerinin ilgililerin giriş veya daha yüksek derecelerden bir kadroya naklen veya yeniden atanmaları halinde değerlendirilmesi mümkün değildir.

Bilgileri ve uygulamanın buna göre yürütülmesi arz ve rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber