Belediyeler, Memurlarına Ek Ödeme Yapabilecek

Sitemizde daha önce bazı belediyelerin kurum idari toplantıları ile memurlara ek ödeme yapmaya başladığını açıklamıştık. Haberleri yaptığımız gün yürürlükte olan mevzuat bu tür ödemeler izin vermemekte idi. Ancak 5272 sayılı Belediye Kanunu ile bu konuda önemli bir değişiklik yapılmıştır. Buna göre belediyeler bir yılda personelinin %10'nunu geçmemek üzere iki kez ikramiye verebilecektir. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 31 Aralık 2004 22:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5272 sayılı Belediye Kanununun kapsam başlıklı 2. maddesi "Bu Kanun belediyeleri kapsar." ve 88'inci maddesi "Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer" hükümlerini getirmiştir.

Bu Kanunun, belediyelerde çalışan memurlar açısından getirdiği en önemli yenilik 49. maddede yer almıştır. Bu maddenin son fıkrasında yer alan hüküm şu şekildedir: "Sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde onunu ve Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayının 20.000 gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, hastalık ve yıllık izinleri dahil olmak üzere, çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir."

Yine Kanunun "Uygulanmayacak hükümler" başlıklı 84'üncü maddesinde "Bu Kanunla, belediyenin sorumlu ve yetkili kılındığı görev ve hizmetlerle ilgili olarak, ? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bu Kanun hükümlerine aykırılık bulunması durumunda bu Kanun hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler yeni hükümler olup, buna göre artık belediyeler, memurlarına, toplam memur sayısının %10'nunu geçmemek üzere yılda en fazla iki kez ikramiye verebilecektir. (Aylık katsayının 20.000 gösterge rakamı ile çarpımı miktarında)

Bu yeni düzenleme karşısında memurlar.net'te yayımlamış olduğumuz açıklamaları revize etmemiz gerekmektedir. Buna göre belediyeler kurum idari toplantılarında alınan kararlar gereğince %10 oranındaki belediye personeline ikramiye ödemesi yapabilecektir. Ancak, gereksiz davaların açılmasının önlenmesi amacıyla %10 oranındaki belediye memurlarının tespitinde objektif kriterler tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespitin kurum idari toplantılarında yapılması uygun bir karar olacaktır. Bu bağlamda toplantıya katılan sendikacıların, objektif kriterleri tespitinde gerekli özen ve dikkati göstermeleri, oldukça önem kazanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber