Anadolu liselerine atamada sınavsız döneme doğru!...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Temmuz 2009 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

Bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, sendikaları ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liselerine Öğretmenlerin Seçimi ve Atamalarına dair yönetmelik? değişikliği için toplantıya çağırmış ve ardından hazırladığı bir taslağı görüş almak üzere sendikalara göndermiştir.

Yönetmelik taslağı üzerinde çalışma yapan sendikalar aşağıda da yayımladığımız değerlendirmelerini sunmuşlardır.

Bakanlığın sunduğu taslağa göre bu okullara yapılacak atamalar yazılı sınav yapılmadan gerçekleştirilecektir.

Bunun yerine uygulama sınavı adı altında objektif olmayacağı kamuoyunca da kabul gören bir sınav yapılacaktır.

Bu sınav bakanlıkça değil valiliklerce gerçekleştirilecektir.

Taslağın öngördüğü başka bir husus ise atamaların bakanlıkça değil Valiliklerce (dolaylı olarak İl Milli Eğitim Müdürlüklerince) gerçekleştirilmesidir.

Bakanlığın bu düzenlemedeki en önemli gerekçesi Anadolu Liselerine öğretmen atamasında sorunlar yaşandığı, yeterince aday bulunamadığı şeklindedir.

Oysa ki yıllarca sınavların yapılmaması 2005/73 no'lu genelgede olduğu gibi sınavsız atamaların denenmesi, bir gecede alınan ani kararla gerekli planlama yapılmadan yüzlerce Yabancı Dil Ağırlıklı Lisenin Anadolu Lisesine dönüştürülmesi bu konuyu en çok tıkayan husustur.

2005/73 no'lu genelge ile hukuka aykırı olarak birçok atama yapılmış ve bu atamaların yargı tarafından iptal edilmesi neticesinde mağdur olan eğitimciler ve öğrenciler olmuştur. Mağdur eden ise dava açan sendikalar değil hukuka aykırı düzenleme yapan ve uygulayan idaredir. Sendikaların dava açmaları üyeleri ya da temsilcisi oldukları eğitim iş kolundaki gelişmelerle ilgili hak arayabilecekleri en doğal haktır. Bu hak daha önce "Sendikalar neden bu kadar çok dava açıyorlar?? başlığıyla ele aldığımız gibi 2001 yılından itibaren kendilerine verilmiştir.

Sendikaların bir konuya dava açmaları onların haklılığını ortaya koymaz. Davayı kazandıkları taktirde haklılıkları ortaya çıkar ve hukuk devleti olan ülkemizde olması gereken de budur.

Sınavsız atama ile ilgili olarak daha sonra yapılan yönetmelik değişikliğinde de yargı yoluna başvurulmuş ve idare bu konuda da yargı duvarına çarpmıştır.

Buna rağmen yeniden sınavsız bir uygulamaya gidilmesi yeniden yargı yoluna başvurulacağını açıkça göstermektedir.

Bu konuda Eğitim Sen haklı olarak daha önce olduğu gibi açık tavrını ortaya koymaktan da geri kalmamaktadır.

Sendika değerlendirmelerine bakıldığında sınavsız uygulamaya karşı duruş Eğitim Sen tarafından net olarak ortaya koyulduğu görülmektedir.

Diğer sendikalar ise uygulamada yaşanacak sorunlar noktasında, ortaya koydukları bazı önerilerle görüşlerini sunmuşlardır.

Eğer atamaları sınavla gerçekleştirmek mümkün ise uygulama bu yönde olmalıdır. Bunun dışında çözüm aramak Anadolu Liseleri üzerinde oyun oynamak anlamı taşıyacaktır. Bu oyundan kaybeden ise bin bir güçlükle sınavlara hazırlanarak bu okullara girmeye hak kazanan öğrenciler olacaktır. Burada akla gelen en önemli husus ?sınav kazanmak çok iyi öğretmen olmak mı demektir?? sorusunun cevabıdır ki; bu sorunun cevabına tam anlamıyla evet demek mümkün değilse de, ülkemiz şartlarında hile karışmadan yapılacak olan sınav en objektif, en mantıklı ve en uygulanabilir yöntemdir.

Çünkü sınav;
-
Öğretmenler arasında kayırmacılığın olmamasının,
- Yargı kararları ile iptallerle karşılaşılmamasının,
-Alan bilgisinin ölçülebilmesinin,
Her yönden en geçerli ve kabul edilebilir yöntemidir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Türk Eğitim Senin Değerlendirmesi için Tıklayınız:

Eğitim Bir Senin Değerlendirmesi için Tıklayınız

Eğitim Senin Değerlendirmesi için Tıklayınız

Eğitim İş'in Değerlendirmesi için Tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber