MEB, 4.1.7 mağduriyetini çözdü

?MEB, 4.1.7 mağduriyetini çözsün? başlıklı haberimizde öğretmenlerin yaşadığı bir mağduriyeti gündeme getirmiştik. Ancak, mağduriyet kılavuzdan kaynaklanmayıp, Personel Genel Müdürlüğünün 29/05/2009 tarih ve 49303 sayılı ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazısının 8. maddesinden kaynaklanmaktaydı. Bakanlık Kılavuzda yer almayan bir kuralı, daha sonra bu yazıyla kural haline getirmişti. MEB Personel Genel Müdürlüğü hatasını yeni düzeltti. İşte ayrıntılar...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunun ?4.1.7. Her ikisi de öğretmen olan eşlerden ikisinin de yer değiştirmek için gerekli şartları taşımaları kaydıyla aile bütünlüğünü de dikkate alarak tercihlerini aynı yere birlikte atanmalarını sağlayabilecek şekilde yapmaları gerekmektedir. Buna rağmen eşlerin farklı illere atanmaları hâlinde, eşinin atandığı ildeki eğitim kurumlarını isteyenler, görev yerinden ayrılmadan iptal isteğinde bulunabileceklerdir. Bu durumdaki öğretmenlerin iptal istekleri Bakanlığın Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Dairesi Başkanlığına teklif edilecek ve yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.

Buna rağmen, farklı illere atanıp göreve başlayanlar, eşinin bulunduğu ildeki eğitim kurumlarına bir yıl geçmeden eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.? maddesinde; öğretmen eşlerin her ikisinin de mecburen yer değiştirme isteğinde bulunması şartını koyan bir hüküm bulunmamasına rağmen Bakanlık tarafından Kılavuzda yer almayan bir kuralın daha sonra Personel Genel Müdürlüğünün 29.05.2009 tarih ve 49303 sayılı ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazısının 8. maddesindeki ?İlgi (b) kılavuzun 4.1.7 maddesine rağmen her ikisi de öğretmen olan eşlerden yer değiştirme şartlarını taşıdığı halde, aynı illere birlikte tercih yapmayan veya diğer eşin yer değiştirme istememesi halinde yer değiştirmesi yapılan öğretmenin ataması iptal edilmeyecek ve eşinin de bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacaktır.? açıklaması ile kural haline getirildiğini, Öğretmenlerin Kılavuzda yer almayan bu kuralı bilmeden yer değiştirme isteğinde bulundukları ve bundan dolayı bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacakları hakkında ayrıntılı dosyamızı yayınlamış ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU'nun duruma el koyarak sorunu çözmesi gerektiğini belirtmiştik.

Bu sorun yayınımız sonrasında ?4.1.7 Eş Durumu Mağduriyeti Meclis Gündeminde? haberimizde de belirttiğimiz üzere soru önergesi şeklinde meclise taşınmıştı.

Dün yayınlanan ?2009 yılı yaz tatili dönemi öğretmenlerin yer değiştirme kılavuzu?nun
?
3. BASVURU YAPAMAYACAK ÖĞRETMENLER
1- İl içi ya da iller arasında yer değiştiren öğretmenler, aynı atama döneminde özür durumundan dolayı tekrar yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.
2- Kendisi ya da eşi yurt dışında bulunan öğretmenler ile eşi ücretli öğretmen ya da 657 sayılı
Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesi kapsamında geçici personel olarak çalışanlar, eş özrüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.
3- Zorunlu hizmet bölgesi kapsamındaki illerde öğretmen olarak görev yapan ve zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamayan öğretmenler, es durumuna bağlı özür durumundan Birinci Hizmet Bölgesinde (esi D ve E hizmet sınıfı ilçelerdeki eğitim kurumlarında çalışanlar hariç) çalışan zorunlu hizmete tabi öğretmen esinin yanına yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.
4- Her ikisi de öğretmen olan eşlerden, iller arasında yer değiştirenin eşi, eş özür durumundan tekrar eski görev yaptığı il için başvuru yapamayacaktır.
Ancak, yer değiştirme işlemi yapılmayan eş, ataması yapılmış olan eşin görev yaptığı yere özür durumundan başvuru yapabilecektir.? hükümlerindeki 4. maddeden anlaşılmaktadır ki Bakanlık bu sorunu artık ortadan kaldırmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber