Ergenekon'da en kritik kararlar haftası başladı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Ağustos 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PELİN BERKÜR İSTANBUL

Ergenekon terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, en hareketli ve yoğun haftaya girdik. 52 günlük aranın ardından bu sabah saat 09.00'da 1. Ergenekon davasının 102. oturumu başlayacak. Mahkeme, öncelikle Danıştay sanıkları ile Ergenekon sanıklarının birlikte yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek. Daha sonra 1 ve 2. Ergenekon iddianamelerinin davalarının birleştirilip birleştirilmeyeceğine karar verecek olan 13. Ağır Ceza, çarşamba günü de 3. Ergenekon iddianamesinin kabul edilip edilmeyeceğini açıklayacak. Perşembe günü 2. iddianameyle ilgili davanın ikinci duruşmasında iki emekli orgeneral ile ATO Başkanı hakkında karar çıkacak.

AZMETTİRİCİ VE TETİKÇİ BULUŞACAK MI?

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ilk iddianameyle ilgili yargılama 52 günlük aranın ardından bugün yeniden start alıyor. 102. oturumu yapılacak olan 1. Ergenekon davasının bugünkü oturumunda, yargılamayı yapan 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti iki kritik karara imza atacak. Mahkeme öncelikle Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ?birleştirilsin' kararının ardından İstanbul'da birleştirilen Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanıklarının birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı yargılanacağına karar verecek.

DANIŞTAY SANIKLARINA DAVET GİTTİ

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması olaylarının sanıklarına bugün yapılacak olan duruşmada hazır olmaları için davetiye gönderdiği öğrenildi. Danıştay sanıkları Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin Irşi geçtiğimiz pazar günü Ankara'dan Silivri'ye nakledilmişlerdi. Mahkemenin bugünkü duruşmada öncelikle Danıştay sanıklarıyla Ergenekon sanıklarının birlikte yargılanmaları konusundaki kararını vermesi, ardından da Danıştay saldırısı sanıklarının duruşma salonuna alınması bekleniyor.

İKİ İDDİANAMENİN DAVASI BİRLEŞSİN

Birleştirme kararının ardından 101. duruşmada savunması yarım kalan sanık Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş'ın savunmasına devam etmesi bekleniyor. Çetinbaş'ın savunmasını tamamlanmasının ardından savunma sırası tutuksuz sanıklar İlhan Selçuk, Ferit İlsever ve avukat Fuat Turgut savunmalarını yapacaklar. Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un rahatsızlığı nedeniyle bugünkü duruşmaya katılmasının zor olduğu öğrenildi. Mahkemenin, Ergenekon savcılarının ?1 ve 2. iddianamelerle ilgili davaların birleştirilmesi? yolundaki taleplerini de bugün karara bağlaması bekleniyor.

Danıştay'la 7 fiili bağ var

İkinci iddianamede, Danıştay saldırısı ?örgüt eylemi' olarak gösterildikten sonra Ergenekon ile bağlantıları sıralandı:

1-) Parmak izi tespiti ve Fikret Emek'in bombaların kendisine ait olduğu beyanına göre 39 adet el bombası ve bunlar ile benzer/aynı kafile numarası taşıdığı tespit edilen Cumhuriyet'e atılan bombanın Oktay Yıldırım ve Fikret Emek ile bağlantısının maddi delili bulunmuştur.

2-) Yıldırım ve Fikret Emek'in Ergenekon yöneticileri Muzaffer Tekin, Veli Küçük ve örgüt üyesi bulunan diğer şüpheliler ile hiyerarşik bağlantısı tespit edilmiştir.

3-) Alparslan Arslan'ın Ergenekon yöneticilerinden Muzaffer Tekin ile bağlantısı telefon görüşmeleri maddi delili ve diğer delillerle sabittir.

4-) Alparslan Arslan'ın Ergenekon Terör Örgütünün diğer üyeleri ve VKGB gibi sivil toplum örgütü ile bağlantısı telefon görüşmeleri, aramalarda elde edilen doküman maddi delilleri ve diğer deliller ile sabittir.

5-) Alparslan Arslan ve diğer şüphelilerin kişisel yaşamları hakkındaki tespitlere göre, söz konusu eylemlerin iddia edildiği şekli ile türban ile ilgili olarak, kendi görüşlerine göre türban aleyhine karar veren kurumlara ders vermek amacını taşımadıklarını göstermektedir.

6-) Alparslan Arslan'ın Ergenekon tarafından verilen görev ve görevi yerine getirmesi ile önemli yerlere geleceği, çalışmasına gerek kalmayacağı şekilde maddi rahata kavuşacağı vaadi ile eylemlere katıldığı, diğer sanıklar da maddi çıkar vaadi ve beklentisi için eylemlere katılmıştır.

7-) Osman Yıldırım, yukarıda anlatılan nedenlerle Cumhuriyet Gazetesi saldırılarına katıldığını, kendisinin Veli Küçük ve Ergenekon ile bağlantısını kabul etmiştir.

3. iddianame ve 2. davada kritik gün

1. Ergenekon davası duruşmaları ile başlayacak haftada 13. Ağır Ceza, incelemesini sürdürdüğü 3. Ergenekon iddianamesiyle ilgili kararını Çarşamba günü açıklayacak. Perşembe günü ise 2. Ergenekon iddianamesiyle ilgili davanın ikinci oturumu yapılacak. Burada da emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un sağlık durumlarının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na sevkedilip edilmeyeceklerine, Sinan Aygün ile Levent Temiz'in tutuklanıp tutuklanmayacaklarına karar verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber