MEB , yönetici atamadaki yanlışlıklara dur desin...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ocak 2010 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ödül etiği;

Bize ulaşan bilgilere göre yönetici atama süreci başladığı halde ödüller dağıtılmaktadır. Bu ödüllerin böyle bir dönemde dağıtılması etik değildir. Atama süreci başlamıştır ve 3 gün içerisinde sona erecektir. Bu yaklaşım yıllardır var olan kaos ortamından çıkışı sabote etmek anlamına gelmektedir.

Geçmiş yıllarda yaşadığımız ödül furyasına yenilerini katmak, haksız rekabet yaratmak yanlış bir uygulamadır. Mülki amirlerimize İlçe Milli Eğitim Müdürleri tarafından yapılan teklifler doğrultusunda verilen bu belgelerin kullanılması ve objektif olmadığının ispatı halinde atamalar iptal edilebilecektir.

Evet 657 sayılı kanunun 122.maddesi mülki amirlerimize bu yetkiyi vermiştir. Madde şu şekildedir:

"Madde 122 - Görevinde olağanüstü gayret ve çalışması ile başarı sağlayan memurlara merkezde atamaya yetkili amirler,illerde valiler ve kaymakamlar tarafından takdirname verilebilir."

Unutulmamalıdır ki idarenin yaptığı iş ve işlemler yargı denetimi altındadır. Bu nedenle yapılan iş ve işlemler objektif kriterlere bağlı olmalıdır. Bu nedenle ilerleyen süreçte bu tür uygulamalara karşı bu ödülleri alan kişilerin ne tür "olağanüstü gayret ve çalışma" yaptıkları sorgulanacaktır. Bu sorgulama sonucunda objektif bir kriter ortaya konulamadığı taktirde iptaller söz konusu olabilecektir. Bu süreçte ödül dağıtılması ile ilgili bize ulaşan en bariz iki örnek İstanbul Esenyurt ve Esenler ilçeleridir.

Açık ilan edilmeyen kurumlar;

Müdürlük kadrosu açık olduğu halde duyuruya çıkılmayan okullar bulunmaktadır. Bunun en bariz örneği İstanbul Bahçelievler 1.Akşam Sanat Okulu Müdürlük kadrosudur. Bu kadronun boş olduğu halde duyurulmadığı belgelerle ispatlanmıştır. Bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün değil İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hatta ve hatta bakanlığın tasarruf kullandığını, bakanlığın çıkardığı yönetmeliğe göre böyle bir tasarrufa hakkı bulunmadığını belirtmektedir.

Bakanlığa uyarı;
1- Ödüllere dur deyiniz. En azından yönetici atama sürecinin başladığı döneme ait ödülleri geçersiz kılabilirsiniz.
2- Açık ilan edilmeyen kurumların mutlaka duyurulmasını sağlayınız.
3- Bakanlığın olumlu çalışmalarını sabote etmeye yönelik olan bu durumlara dur deyiniz.
4- İl MEM'ler Asker öğretmenlikte geçen sürenin hizmetten sayılacağını ilan etmektedirler. (örneğin İzmir). 2009/73 nolu genelgeye göre bu duruma son noktayı koyduğunuz birçok, adayı sınava dahi almadığınız halde İl MEM'lerin bu yaklaşımını sorgulayınız. Biz mahkeme kararları gereği hizmetten sayılması gerektiğini vurguladığımız halde bu yaklaşımı sergilemeyen illeri uyarınız ya da tüm illere birliği sağlayacak aksi yönde bir emir yayınlayınız.
5- Kurucu müdürlükle ilgili hesaplamalarda halen yanlışlık yapılmaktadır. Süre hesabı olarak o kurumda görev yapılan süre baz alınmaktadır. Oysa ki yönetmeliğe göre Kurumun eğitime açıldığı ve Norm kadronun belirlendiği tarihe kadar geçen süre olmalıdır kurucu müdürlük süresi. Bu konuyu açıklığa kavuşturunuz.
6- Kafaları karıştıran bir başka husus ise 76.madde kapsamında atanıp halen göreve devam edenlerden sınavı kazananlarda iki yıllık süre aranmaması noktasındadır.

Burada bakanlığın yaklaşımının sınava dayalı atamalarda süre şartının aranmayacağı şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda bakanlığın;
a- 2010 yılında İsteğe bağlı yer değiştirmede müdür ya da müdür yardımcısı olarak atanan bir kişi (Mayıs 2010'da) 2010 yılında yapılacak sınava girer ve kazanırsa sınavdan sonra yapılacak atamalarda 2 yıl şartı aranmadan sınava dayalı olarak atama isteyebilecek midir?
b- 2010 yılında Sınava dayalı olarak atanan bir kişi 2010 yılında yapılacak sınava girer ve kazanırsa sınavdan sonra yapılacak atamalarda 2 yıl şartı aranmadan yine sınava dayalı olarak atama isteyebilecek midir?
Sorularını cevaplandırmalıdır.

Bakanlığın süreci etkileyecek bu ve benzeri hususlarda tedbirini alması gerekmektedir. Bunun için valilikleri uyarmalıdır. Aksi halde yine her şey arapsaçına dönecektir. Bu kez fatura daha ağır olacaktır çünkü 13 bin okul /kurum müdür atamasını beklemektedir.

Süreci sabote ettirmeyiniz. Şeffaflıktan uzaklaşmayınız. Kontrolü elinize alınız. Kişilerin tercihlerinin İlçe ve İl MEM'ler tarafından görülmesini engelleyiniz. Başvuruların biteceği 28/01/2010 17:00'da kimin hangi kurumu tercih ettiğini yayımlayarak şeffaflığa açınız.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber