Kızılay'daki işçiler, 4/B'li yapılmamalıydı

Yaşamış olduğumuz ülkedeki en büyük sorun adil davranılmamasıdır. Bir tarafta iş sözleşmesi ile çalıştırılan personelin hangi statüde çalıştırılacağına ilişkin tartışmalar devam ederken, diğer taraftan da tam gün yasası ile Kızılaya bağlı hastane ve tıp merkezlerinde çalışan doktor ve diş tabiplerin memur kadrosuna, diğer personelin ise sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilmeleri yönünde kanuni düzenleme yapılmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2010 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAŞERON FİRMALARINDAKİ PERSONEL KADRO İSTİYOR

Sitemiz mail adresine, özellikle taşeron firmalarda işçi olarak çalışan personelden çok sayıda talep gelmektedir. Bu taleplerde, söz konusu personel, işçi veya memur kadrolarına geçirilmek için, destek talep etmektedir. Ancak, taşeron firmalarında çalışan personelin seçiminde hiç bir kriter olmadığı için, bu yöndeki talepleri şu ana kadar sitemize yansıtmadık.

TEKEL'DEKİ İŞÇİLER DE İŞÇİ OLARAK NAKİL OLMAK İSTİYOR

TEKEL işçilerinin de, iş sözlemesine bağlı olarak çalıştırılmalarına ve iş ilişkisinin sona ermesine rağmen, işçi statüsünde nakil olmak yönünde talepleri bulunmakta olup, bu talepler çalışmış oldukları statünün özel durumundan dolayı uygun karşılanmamaktadır.

KIZILAYDAKİ İŞÇİLER İSE MEMUR YAPILDI

Ancak, tam gün yasasında yer alan bir hüküm ile büyük bir çelişki yaratılmıştır. Kanunun 16. maddesinde yer alan düzenleme ile "Türkiye Kızılay Derneğine (KIZILAY) ait ruhsatlı hastane ve tıp merkezlerinde, 1/5/2009 tarihi itibarıyla iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmakta olan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel ve ilgili kadro veya pozisyon için öngörülen özel şartları taşıyan personel"e Devlet kadrolarına geçirilme imkanı tanımıştır.

Statüsü ne olursa olsun, istihdam biçiminde hiçbir objektiflik bulunmayan bir tüzel kişilikteki personelin Devlet kadrolarına geçirilmeleri uygun değildir. Yapılan düzenlemeden toplam 705 kişi yararlanacaktır.

İlgili hüküm şu şekildedir:

?EK MADDE 9 ? Türkiye Kızılay Derneğine (KIZILAY) ait olup 1/5/2009 tarihi itibarıyla ruhsatlı olarak işletilmekte bulunan hastane ve tıp merkezlerinden, bu Kanunun yayımından itibaren altı ay içerisinde Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında yapılacak protokolle Sağlık Bakanlığına devredilecek olanlarında, 1/5/2009 tarihi itibarıyla iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmakta olan ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel ve ilgili kadro veya pozisyon için öngörülen özel şartları taşıyan personelden;
a) Tabipler ve diş tabipleri, istekleri halinde çalışmakta oldukları ildeki ihtiyaç bulunan sağlık kurum veya kuruluşlarının memur kadrolarına Sağlık Bakanlığınca atanırlar.
b) Tabipler ve diş tabipleri dışındaki diğer personel, istekleri halinde, yaptıkları iş, eğitim durumu ve bulundukları pozisyon dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığının izni ile çalışmakta oldukları ildeki sağlık kurum veya kuruluşlarında Bakanlık veya döner sermaye teşkilatı adına vizelenecek pozisyonlarda istihdam edilmek üzere, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükümleri uyarınca sözleşmeli personel statüsüne geçirilir.
Bu şekilde istihdam edilecek toplam tabip sayısı 180'i, sağlık personeli sayısı 490'ı ve diğer personel sayısı 705'i geçemez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber