4 ayrı siyasi anket 4 ayrı siyasi sonuç

Haber Giriş : 29 Mayıs 2010 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde birbiri ardına açıklanan kamuoyu araştırmaları ilginç ve birbiri ile çelişen sonuçlar ortaya çıkarttı. İşte dört ayrı kamuoyu araştırma şirketinin ortaya çıkarttığı dört ayrı 'bugün seçim olsa' sonucu

GENAR'A GÖRE CHP YERİNDE SAYIYOR

Genar Araştırma Şirketi'nin ?Kendi Dilinden Türkiye' isimli araştırması, 2010 yılının ilk çeyreği için Türkiye genelinde seçmenin siyasi tercihi, gündemi meşgul eden konulardaki fikirlerini, eleştirilerini, değerlendirmelerini inceleyen araştırma 23-26 Mayıs 2010 tarihleri arasında 13 ilde 2 bin 228 kişi arasında yapıldığını belirten araştırma sonuçlarını sizlere ulaştırmıştık.

Genar Anketine göre bugün seçim olsa insanların yüzde 39,4'ü AK Parti, yüzde 24'ü CHP, Yüzde 14,1'i MHP, 6,4'ü BDP, 4,2'si Saadet Partisi, 2,5'i TDH ve 7,4'ü diğer partileri tercih ediyordu.

Referandumdan yeni anayasa ihtiyacına, yargı bağımsızlığından, askeri yargılamalara kadar gündemdeki pek çok konu hakkında halkın nabızını tutan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmıştı. ?Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı? sorusuna, yüzde 70 oranında evet cevabı gelirken, parti tabanlarından da anayasa ihtiyacına evet yanıtı gelmiş. AK Parti tabanından yüzde 74.7 oranında evet cevabı gelirken, MHP yüzde 63.1, CHP'de yüzde 61.6, BDP'de yüzde 85.6 oranında Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olmasından sonra CHP çevresinde oluşan birleşme sinerjisi oy oranlarını ciddi anlamda yansımış görünmüyor.

ANDY-AR'A GÖRE AK PARTİ YÜZDE 39,5 CHP'DE HAFİF ÇIKIŞ VAR

ANDY-AR'ın her ay düzenli olarak yaptığı son anketin sonuçları ÜLKE TV'deki "Ülke'de Bugün" programında açıklandı.

Ersoy Dede'nin sunduğu programda, ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar ve Haber 7 Editörü Ersin Çelik'in son araştırmayı ve geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan diğer anketleri yorumladı.

ANDY'AR'ın son araştırmasında, deneklere yöneltilen "Bu Pazar günü Milletvekili genel seçimleri olması durumunda hangi partiye oy kullanırsınız?" sorusuna verilen cevaplara göre, AK Parti yüzde 39,5, Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı ile sıçrama beklenen CHP yüzde 23,1 oranında çıktı. Araştırmaya göre MHP'nin oy oranı yüzde 14,8, TDH (Mustafa Sarıgül) yüzde 7,3, BDP yüzde yüzde 4,6, Saadet Partisi yüzde 6,1 ve Diğer yüzde 4,6 oranında çıkıyor.

Programda ayrıca CHP'nin oylarını yüzde 32'lerde gösteren A&G'nin ve Pollmark ile GENAR'ın birbiriyle örtüşen araştırmalarının sonuçları da masaya yatırıldı.

SONAR' A GÖRE CHP AK PARTİ'Yİ SOLLADI

Star TV haberin patronu Uğur Dündar'ın son dönemde parlatmaya çalıştığı kamuoyu araştırma şirketi SONAR, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başa geçmesinden sonra ilk kamuoyu araştırmasını yayınladı.

SONAR, CHP'yi 8 yıl aradan sonra birinci ilan etti. Araştırmanın 16 il ve 34 köyde 3 bin kişi ile yüzyüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirildiği belirtildi. 24-27 Mayıs 2010 tarihleri arasında yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçları şöyle açıklandı.

CHP : 32.48

AK Parti : 31.09

MHP : 18.59

BDP : 4.27

SP : 3.74

DSP : 3.53

DP : 2.35

Diğer : 3.95

Anket, Kılıçdaroğlu liderliğinde CHP'nin seçimlerde birinci parti çıkacağına ise en çok inananların sırasıyla emekli, şoför ve çiftçiler olduğunu ortaya koydu. ?Bugün seçim olsa hangi partiye oy vermeyi düşünürsünüz? sorusuna ise katılımcıların yüzde 25.3'ü ?AKP?, yüzde 24.8'i ?CHP?, yüzde 15.2'si ?MHP?, yüzde 5.2'si ?BDP?, yüzde 4.8'i ?SP?, yüzde 3.2'si ?DP?, yüzde 19.2'si ?kararsız? yanıtı verdi.

SONAR Araştırma Şirketi'nin Başkanı Hakan Bayrakçı, ?Bugün Seçim Olsa? anketinin ilk verilerini dün CNN Türk'te kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre CHP oyları Türkiye genelinde yüzde 30'un üzerine çıktı. CHP yine daha önce İstanbul ve Ankara'da gerisinde kaldığı AKP'nin önüne geçti. Araştırmanın kesin sonuçlarının bugün açıklanacağını belirten Bayrakçı, AKP'nin net bir düşüşe geçtiğini, CHP'nin ise ?beklenenden daha fazla bir çıkış? yakaladığını söyledi. AKP'ye yakın araştırma şirketlerinin de benzer sonuçlara ulaştığını ve büyük bir şok yaşadığını belirten Bayrakçı, ?CHP Güneydoğu'dan da oy alıyor, yükselişte. CHP, MHP'den de oy alıyor. İstanbul'da CHP, AKP'nin önüne geçti, Ankara'da AKP'ye büyük fark attı? dedi.

AKAM'A GÖRE DE CHP YÜZDE 30'UN ÜSTÜNDE

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) ?Siyasi Değişim ve Kitle Beklentisi Araştırması? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik toplumun tüm kesimlerinden yoğun destek olduğu sonucunu verdi. Sonar Araştırma Şirketi'nin araştırmasına göre ise Kılıçdaroğlu liderliğinde hızlı bir çıkış yakalayan CHP'nin Türkiye genelindeki oyları yüzde 30'un üzerine çıktı.

AKAM'ın araştırması 25-26 Mayıs tarihleri arasında 10 il ve 52 ilçede yapıldı. ?Yüz yüze mülakat? yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmaya 2 bin 382 kişi katıldı. Ankete katılanlara yöneltilen ?Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verir misiniz? sorusuna ?Evet, oy veririm? yanıtı verenlerin oranı, emeklilerde yüzde ?52.6?, çiftçilerde yüzde ?50.6?, öğrencilerde yüzde ?46.5?, işsizlerde ise yüzde ?45.2?, şoförlerde yüzde ?44.4?, kamu çalışanlarında ?41.2?, çalışan kadınlarda yüzde ?42.1?, sanayici ve işadamlarında yüzde ?40.6?, küçük esnafta yüzde ?40.5? ev hanımlarında ise ?34.5? oldu.

(Haber 7)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber