BİMER ödüle değer bir yazılım mıdır?

2006 yılından bu yana uygulamada olan BİMER, 4. Avrupa e-Devlet Ödülleri Yarışmasında, vatanadaşlara yönelik "İyi Uygulamalar" arasına seçilmiştir. Gerçekten de BİMER, vatandaşların şikayet ve taleplerini iletebileceği online bir platformun olmadığı zamanlar düşünüldüğünde, çok önemli bir işlev yürütmektedir. Ancak sistemin işlemesinde önemli sorunlar bulunmakta olup, 4 yıldır BİMER yazılımında hiçbir güncelleme yapılmaktadır. BİMER uygulamalarını yürüten bir kamu görevlisi tarafından memurlar.net'e aktarılan bilgiler için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ekim 2010 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son bir yıldır BİMER işlemlerini yürütmekteyim. Ancak oluşan anlamsız ve hayali yoğunluktan dolayı gerçek taleplerle artık ilgilenmeye vakit bulamıyorum.

Bilgi edinme ve BİMER son yılların en önemli uygulamalarından birisidir. Her talebe cevap alınamasa dahi, Devlet ilk kez sorunlarla doğrudan muhatap olmaya başlamış ve yaptığı bir uygulamanın geri bildirimlerini ölçebilmiştir.

2006 yılından bu yana uygulamada olan BİMER yazılımında hiç bir yenileştirme yapılmadığı için, bazı kişiler tarafından uygulama suistimal edilmeye başlanmıştır. BİMER'e http://www.basbakanlik.gov.tr/Forms/Bimer/pApplicationEntry.aspx adresinden ulaşılabilmektedir. Ancak söz konusu adreste yer alan form incelediğinde de görülecektirki, formda alınan hiçbir bilginin (TC Kimlik ve mail adresi) kontrolü yani doğru olup olmadığı yapılmamaktadır. Bu nedenle bilgisayar başına oturan bir vatandaş, hayali ad, soyad ve mail adresleri ile yüzlerce başvuru yapabilmektedir. Bu açık, kamu kurumu ciddiyetini zedelemektedir. BİMER yazılımında, mail adresi doğrulanmasını içeren, yazılım güncelleştirmesinin yapılamaması bu kadar zor olmamalıdır.

Mail adresi doğrulanması olmadığı sürece, bir kişi, 1 veya 2 saatini harcayarak günde yüzlerce başvuru yapabilmektedir.

Çok ivedi bir şekilde, BİMER formu ile alınan bilgilerden birisi olan mail bilgisinin gerçek mi yoksa sanal mı olduğu konusunda bir onay maili sistemi, yazılıma ilave edilmelidir. Sağlık Bakanlığının, Milli Eğitim Bakanlığının uygulaması bu şekildedir ve doğru olan da budur.

Sadece bu sorundan dolayı sanal bir yoğunluk oluşmakta ve BİMER uygulamasını yürüten birimler de, bu anlamsız angaryanın takibinden diğer gerçek taleplerle ilgilenememektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber