Enerji Bakanı: İnanıyoruz ki biz bu petrolü bulacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2011 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, arama faaliyetlerine 1,1 milyar lira harcadıklarını söyledi. Yıldız, "İnanıyoruz ki biz bu petrolü bulacağız. Ya Türkiye'de ya da aradığımız komşu ülkelerde az veya çok bulacağız. Bu petrol ve doğalgaza bir şekliyle ulaşacağız." dedi.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı'nın düzenlediği 3. Gençlik Sempozyumu'nda konuşan Taner Yıldız, gençlerin sorularını da cevapladı. Enerji Bakanı, petrol ve doğalgaz aramaları konusundaki soruya, "2002 yılındaki paranın 10 katını; 1,1 milyar liranın tamamını arama faaliyetlerine ayırıyoruz. İnanıyoruz ki biz bu petrolü bulacağız. Ya Türkiye'de ya da aradığımız komşu ülkelerde az veya çok bulacağız. Bu petrol ve doğalgaza bir şekliyle ulaşacağız." cevabını verdi.

Benzin fiyatlarındaki artışın sorulması üzerine, dünyada petrolde arz ve talepte bir sıkıntı bulunmadığı karşılığını veren Yıldız, "Japonya'da deprem oldu petrol 4 dolar düştü. Arz ve taleple ilgili değil. Suudi Arabistan petrol bakanı günlük üretimini 4 milyon varil arttırabileceğini açıkladı. Kuveyt, OPEC üretimi arttırabileceği açıklaması yaptı. Bu fiyatların gerileyeceğine inanıyorum." diye konuştu.

Maden arama konusundaki gelişmeleri de anlatan Taner Yıldız, 42 bin yatırımcının elinde arama ruhsatı bulunduğunu, bunlardan sadece 6 bininin işletmeye dönüştüğünü aktardı. Enerji Bakanı, "Ciddi yatırımcının önüne açan, çantacıları zorlaştıran yapı oluşturduk. Önceki yapı da iyi niyetle hazırlanmış istismara uğrayan yapıda genel müdürün önüne 210 evrak geliyordu. Şimdi bu sayı 8'e düştü." şeklinde konuştu.

Konuşmasında Japonya'daki deprem dolayısıyla bu ülkede yaşayanlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Yıldız, nükleer enerji konusuna da değindi. Bakan Yıldız, gelecek 2-3 ay içinde Mersin Akkuyu'ya Ruslarla yapılacak nükleer santral için şantiyede ciddi aktiviteler başlayacağı bilgisini verdi. Sinop'ta Japonya ile nükleer santral kurmak için görüşmelerin sürdüğünü belirten Yıldız, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de daha fazla nükleer mühendisi ihtiyacı olacağını aktardı ve "Bu yüzden 7 yıl boyunca eğitim ziyaretleri yapacağız." dedi.

BABACAN: 1,3 MİLYON KİŞİ İŞ BULDU

Diğer konuşmacı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Türkiye ekonomisinin 2010 yılında yüzde 7,5-8,5 arasında büyüyeceğini belirtti. Şimdiye kadar 1 milyon 300 bin kişinin iş bulduğunu aktaran Babacan, özel sektör odaklı istihdamı önemsediklerini vurguladı.

Babacan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun devletin işçi alması önerisini de mantıksız olduğunu savundu. Başbakan Yardımcısı, "Gelişmiş istikrarlı ekonomi için yapısal reformlar devam ediyor. 2023 yılında kişi başı milli geliri 25 bin doları aşmış, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Bu seçimlerde halkımızın teveccühüyle halkımız o güzel günleri yakalar." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber