Bakan Akdağ: Ne yaptık üniversite hastanelerine, kötülük mü yaptık?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2011 21:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HÜSEYİN AYDIN

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversitelerde başlayan tam gün uygulamasıyla hocaların mesaisini artık tamamen eğitime ve hastasına ayıracağını söyledi. Tam gün uygulamasına gelen tepkileri de eleştiren Bakan Akdağ, "Son günlerdeki tartışmaların odağında üniversite hastaneleri var. Ne yaptık üniversite hastanelerine, kötülük mü yaptık, yıkacak mıyız bu hastaneleri?" dedi.

Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan sağlık çalışanları Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda buluştu. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın da katıldığı programda yılın doktoru ödülünü alan hekimlere ödülleri verildi.

Programda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin geldiği noktayı anlattı. Sağlık çalışanlarının görevlerini en iyi şekilde yapmak zorunda olduğunu belirten Bakan Akdağ, "Türkiye'de kişi başına yılda 600 dolar sağlık harcaması yapıyoruz. ABD ise 2008 rakamları ile 7 bin 250 dolara yakın para harcıyor. Bunun yarıya yakınını ABD hükümeti harcıyor. Şükürler olsun ki bu 600 dolarla dünyanın en iyi sağlık hizmetini yapar duruma geldik. Sağlık herkesin hakkı. Sağlığın sadece cebinde parası olanın hakkı olduğu devlete sosyal devlet denemez. Herkes sağlığa ulaşmalıdır." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de doktor ve sağlık çalışanının yetersiz olduğuna da vurgu yapan Bakan Akdağ, "Yıllarca bu ülkede sağlık çalışanı sayısın hekim sayısının artırılmasının önüne geçildi, şimdi bu gidişatı tersine çevirmek için çalışıyoruz. Türkiye'de sayımızı artırdıktan sonra gerçek hizmeti vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Son günlerde tartışmaya sebep olan tam gün yasası hakkında da konuşan Bakan Akdağ, mecliste kabul edilen ve 1 Şubat'tan itibaren üniversitelerde uygulanmaya başlayan tam gün uygulamasına verilen tepkileri eleştirdi. Söz konusu uygulamayla birlikte artık üniversitedeki bir hocanın mesaisini kendisini eğitime ve hastasına ayıracağını ifade eden Akdağ, "Hekimlerimizin yüzde 90'ının muayenehanesi vardı. Bu sisteme biz nasıl razı olabiliriz. Bizim hekimlik andımız var. Sağlık Bakanı'nın da hükümetin de üniversitelerin de görevi sistemi normalleştirmekti. Türk hekimlerinin yüzde 94'ü ikili çalışmayı terk ettiler, bazı arkadaşlarımız çok ağır tepkiler gösteriyor, hekimler gönüllü olarak bu sisteme döndüler. Son günlerdeki tartışmaların odağında üniversite hastaneleri var, ne yaptık üniversite hastanelerinde kötülük mü yaptık, yıkacak mıyız bu hastaneleri? Hepimiz bu ilim yuvalarında yetiştik. İkili çalışma üniversite de yok. Bir hocamız üniversiteyi terk edip üniversiteden ayrılmayacak. Öğrencileri ve asistanlarıyla hastalarına hizmet edecek. Bu vatandaşlarımız üniversite hastanelerine para veriyordu. Artık asistanların köle olduğu hocaların da farklı sistemde çalıştığı sistemi de tarihin çöplüğüne atıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber