Kurtuluş Savaşı'nda mezun veremeyen okul

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2011 16:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kurtuluş Savaşı sırasında son dönem öğrencilerinin şehit olması nedeniyle mezun veremeyen Kayseri Lisesi'nde o dönemde verilen askeri eğitimlerde kullanılan silahlar, okulun müzesinde sergileniyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, 1921 yılında Kayseri Lisesi'nde son sınıfta okuyan 12 kişinin eğitimlerini bırakarak Kurtuluş Savaşı'na katıldığını söyledi. "Savaş sırasında hepsi şehit oldu" diyen Ayata, "O dönemde, son sınıfta sadece 12 öğrenci olduğu için, okulun mezuniyet defterine, 'Mezun verilmemiştir' ibaresi yazıldı" diye konuştu.

Öğrencilerin, milleti ve vatanı kurtarmak için eğitimlerini yarıda bırakarak savaşa katıldıklarının altını çizen Ayata, "Şehit olan 12 gencimizin bugün de diğer gençlere örnek olması gerekiyor. Gençlerimiz de vatansız yaşanmayacağını bilmeli" dedi.

Kayseri Lisesi'nde öğretmenlik de yapan tarihçi Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar, okulun 1893 yılında kurulduğunu anlatarak, "O dönemlerde Anadolu'daki en modern eğitim merkezi olan Kayseri Lisesi, büyük görevler üstlenmiştir. 100 yıllık tarihe sahip bu lise, Kayseri'nin başkent olarak düşünüldüğü zamanlarda meclis binası olarak da kullanılmak istenmiş. Kayseri Lisesi, tarihi geçmişi nedeniyle Mutlakiyet, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerini görmüş bir okuldur" ifadelerini kaydetti.

Turgut Özal ve Abdullah Gül gibi önemli devlet adamlarının da Kayseri Lisesi'nde yetiştiğini ifade eden Özdamarlar, Kayseri Lisesi'nin eğitimde olduğu gibi tarihte de önemli görevler üstlendiğinin altını çizerek, "1920 ve 1921 eğitim ve öğretim yılında Kayseri Lisesi mezun verememiştir. Okulun son sınıf öğrencileri olan 12 kişi savaşa katılmış ve şehit olmuşlardır. Bu öğrencilerden 11'i savaş meydanında şehit olurken, 12. kişi ağır yaralı olarak geldiği Kayseri'de hayatını kaybetmiştir. O dönemde de

Kayseri Lisesi'nin mezuniyet defterine, 'Bu yıl mezun verilememiştir' yazılmış ve altı çizilmiştir" açıklamasını yaptı.

Özdamarlar, 1920 ve 1921 yıllarında yatılı okullarda askeri eğitimlerin de verildiğini belirterek, "O dönemde öğrencilere verilen askeri eğitimlerde kullanılan silahlar, şu anda Kayseri Lisesi'nde sergileniyor. Okulun müzesinde ayrıca, Kayseri Lisesi'nde kullanılan eğitim araçları da sergileniyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber