Branş öğretmeni, meslek lisesine müdür olabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mart 2011 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 8. maddesi, 1. fıkrasında ki ??mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak;? hükümleri çerçevesinde branş öğretmeni meslek lisesine müdür olabilir mi? Ayrıntılar için tıklayınız.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar? başlıklı 8. maddesi 1.fıkrasındaki ?(Değişik: 15.5.2010/27582 RG) (1) Özel eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklarda ortopedik engelliler ilköğretim okulları ile özel eğitim meslek liseleri hariç işitme, görme veya zihin engelliler sınıf öğretmeni olmak; okul öncesi eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olmak; halk eğitimi merkezi ile öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak; rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; Anadolu imam hatip liseleri/imam hatip liseleri müdürlüklerine atanacaklarda Anadolu imam hatip lisesi/imam hatip lisesi meslek dersleri ya da din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak; turizm eğitim merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı, Anadolu imam hatip lisesi/imam hatip lisesi müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak şartları aranır.? hükümlerine göre mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak şartı aranmaktadır.

Peki, hangi kurumlar mesleki ve teknik eğitim veren kurumlardır.

3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre;

1-Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan; Endüstri meslek liseleri, teknik liseler, Anadolu meslek liseleri, Anadolu teknik liseler, pratik sanat okulları ile aynı seviye ve türdeki diğer mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları.

2-Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan; Kız meslek liseleri, kız teknik liseleri, Anadolu kız meslek liseleri, Anadolu kız teknik liseleri, olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları ile aynı seviye ve türdeki diğer mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları.

3-Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan; Ticaret meslek liseleri, otelcilik ve turizm meslek liseleri, sekreterlik meslek liseleri, Anadolu ticaret meslek liseleri, Anadolu otelcilik turizm meslek liseleri, Anadolu aşçılık meslek liseleri ile aynı seviye ve türdeki diğer mesleki örgün ve yaygın eğitim kurumları.

4-Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan; Çıraklık ve yaygın eğitim kurumları.

Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarıdır.

Mahkeme Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesini Mesleki ve Teknik Eğitim Veren Okul olarak kabul etmedi.

Fakat Antalya 3. İdare Mahkemesi 2010/649 Esas No'lu Yürütmeyi Durdurma Kararı ile Beden Eğitimi öğretmeni olan davacının, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ne Müdür olarak atanma isteminin mesleki ve teknik okul müdürlüklerine atanabilmek için gerekli şartı taşımadığından bahisle reddine ilişkin tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından yürütmesini durdurmuştur.

Bilindiği üzere Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar? başlıklı 8. maddesi 1. fıkrasındaki hükümlere göre mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak şartı aranmaktadır.

Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri de yukarıda belirttiğimiz üzere mesleki ve teknik mesleki ve teknik eğitim veren bir okuldur.

Peki, Antalya 3. İdare Mahkemesi bu ayrıntıyı nasıl fark edememiştir.

Çünkü Antalya 3. İdare Mahkemesi kararının, 2. sayfası son paragrafında ??.Yönetmeliğin 8. maddesin de Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezlerine yönetici olarak atanacak olanlarda herhangi bir özel şartın bulunması gerektiğine ilişkin bir hükmün bulunmadığı..? kanaatine vardığından Beden Eğitimi Öğretmenini mesleki ve teknik eğitim veren okul olan Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesine atanmasına yol açmıştır.

Mahkeme bu kısımda 2. sayfası son paragrafına ?Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri? ibaresini yazması gerekirken ?Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezler?i ibaresini yazmıştır. Aslında Yönetmeliğinin 8. maddesi, 1. fıkrasında ?turizm eğitim merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak;? şeklinde Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezleri hakkında özel bir şart bulunmaktadır.

Yönetmeliğinin 8. maddesi, 1. fıkrasındaki ?mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak;? hükümleri içerisinde Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri de tüm mesleki ve teknik eğitim okulları gibi yer almaktadır.

Mahkeme bu ayrıntıyı Yürütmeyi Durdurma Kararının 2. sayfası, 3. paragrafındaki ? ?Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinin birbirinden çok farklı iki kurum olduğu, biri ortaöğrenim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim ve öğretim verirken, diğerinin turizmin çeşitli alanlarında ihtiyaç duyulan personelin eğitimine yönelik kurs niteliğinde bir kurum olduğu görülmektedir.? açıklaması ile Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin mesleki ve teknik eğitim ve öğretim veren bir okul olduğunu fark etmiştir.

Fakat mahkeme, Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin mesleki ve teknik eğitim ve öğretim veren bir okul olduğunu kararında vurgulamasına rağmen ve Yönetici Atama Yönetmeliğinin 8. maddesi, 1. fıkrasına göre de mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak şartı aranıyorken Beden Eğitimi Öğretmeninin talebini kabul ederek açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Kısaca mahkeme Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine müdür olarak atanmak için yönetmelikte özel bir şart olmadığını özel şartın sadece Turizm Eğitim Merkezlerine müdür olarak atanabilmek için otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olmak gerektiğinden yürütmeyi durdurma kararıvermiştir.

Fakat mahkeme kendi kararında da belirtmesine rağmen otelcilik ve turizm meslek liselerinin mesleki ve teknik eğitim veren bir kurum olduğunu ve bu kurumlara Yönetmeliğinin 8. maddesi, 1. fıkrasında ki ??mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak;? hükümleri çerçevesinde müdür atanabileceğini göz ardı etmiştir.

Kısacası mevcut yönetmelikle Beden Eğitimi öğretmeni Meslek Lisesine Müdür olarak atanamaz.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber