Danıştay: Kademe durdurma cezası alan 4/B'li personelin, sözleşmesi feshedilemez

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mayıs 2011 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı yasanın 4/B kapsamında görev yapan bir sözleşmeli öğretmen hakkında, iki ayrı kademe ilerlemesinin durdurulması cezası tesis edildiği gerekçesiyle sözleşmesi feshedilmiştir.

Facebook İnternet sitesinde 8 Ağustos 2010 tarih ve 14: 13 saat kayıtlı olarak yazdığı metinde Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın adını vermek suretiyle hakaret içeren ifadeler kullanmak suçlamasıyla öğretmen hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları verilmiştir. Eğitim Sen üyesi öğretmene verilen bu cezayla ilgili olarak, Eğitim sen, üyesi adına sözleşmenin feshine ilişkin kaymakamlık işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Milli Eğitim Bakanlığının sözleşmeli öğretmen konulu 4.7.2006 gün ve 2006/58 sayılı genelgesinin EK-1'inde bulunan Hizmet Sözleşmesi'nin 13.maddesinin f fıkrasında yer alan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin bir defa işlendiği yapılacak disiplin soruşturması sonucunda tespit edilmesi halinde ilgili personelin sözleşmesinin feshedileceğine ilişkin hükmün iptali, yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle ödenmesi ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştır.

Bu davada Danıştay 12.Dairesi 23.3.2011 gün ve E: 2010/8730 sayılı kararıyla sözleşmenin feshine ilişkin işlemin ve dayanağı olan Hizmet Sözleşmesi'nin 13.maddesinin f fıkrasında yer alan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin bir defa işlendiği yapılacak disiplin soruşturması sonucunda tespit edilmesi halinde ilgili personelin sözleşmesinin feshedileceğine ilişkin hükmünün yürütmesinin durdurulmasına kararı vermiştir.

Bu kararda; ?Hizmet sözleşmesinde öngörülen düzenleme ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiillerle eşleştiği görülmüş olup, böylelikle ağırlığı bakımından Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektirmeyecek ancak kademe ilerlemesinin durdurulmasını gerektirebilecek bir eylem nedeniyle ilgilinin sözleşmesinin feshine olanak veren bu düzenlemenin 657 sayılı yasa'ya uyarlık göstermediği gibi hakkaniyete de aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.? denilmiştir.

Eğitim Sen yaptığı açıklamada "Bu, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olan sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmesinin feshedilemeyeceği anlamına gelmektedir. Bu karardan önce kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aldığı gerekçesi sözleşmesi feshedilen sözleşmeli öğretmenler ise anılan Danıştay kararına dayanarak öğretmenliğe tekrar dönebilirler." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber