Hemşireler: Erkek hemşirelik yaygınlaşsın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2011 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık-Sen'in Araştırması'na katılan hemşireler, erkeklerin hemşirelik mesleğinde yer almasının fiziksel anlamda iş yüklerini hafifleteceğini düşünüyor. Erkek çalışanların çoğunluğu ise bu fikre karşı çıkıyor.

Sağlık-Sen'den yapılan açıklamaya göre, 12 bölgede 869 hemşire ile gerçekleştirilen araştırma, hemşirelerin çalışma şartları ile ilgili çarpıcı sonuçlar içeriyor. Buna göre, her dört hemşireden biri, döner sermaye adaletsizliği sorununun çözülmesini istiyor. Hemşirelerin yüzde 67'si, hekimler ile aralarındaki döner sermaye uçurumundan rahatsız. Yüzde 21'i sözleşmeli personel uygulamalarını, yüzde 18'i mesleki görev tanımlarının net olmamasını, çözülmesi gereken öncelikli sorun olarak ifade ediyor. Yüzde 63'ü, çalıştıkları kurumlarda ücret dengesizliği olduğunu düşünüyor.

ŞİDDET VE MOBBİNG'E EN ÇOK HEMŞİRELER UĞRUYOR

Katılımcıların yüzde 68.1'i, zaman zaman sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor. Yüzde 57'si, şiddetin kaynağı olarak hasta yakınlarını, yüzde 19'u yönetsel sorunları, yüzde 52'si medyanın haber dilini gösteriyor.

Her 10 hemşireden 9'u, mesleğin en önemli riskinin enfeksiyona yakalanmak olduğunu belirtiyor. Her 4 hemşireden biri, çalıştıkları kurumların enfeksiyondan korunma konusunda yeterli olmadığını düşünüyor.

Araştırmaya katılan hemşirelerin yüzde 41'inin iş yerinde, geleceğe dönük beklentileri olumsuz. Hemşirelerin yüzde 42'si, çalıştığı kurumun mesleğinde ilerleme konusunda fırsat tanınmadığından yakınıyor. Yüzde 54'ü, terfi politikalarında kendilerine adil davranılmadığını düşünüyor.

ERKEK HEMŞİRE TALEBİ

Katılımcıların yüzde 42.5'i, çalıştığı kurumda personel yetersizliği olduğuna inanıyor. Yüzde 54'ü, erkek hemşireliğin yaygın olmasının fiziksel anlamda iş yüklerini hafifleteceğini düşünüyor. Ancak, Sağlık-Sen'in, erkek çalışanların hemşirelerle ilgili kanaatlerini de ölçtüğü araştırmasında, erkeklerin yarısından fazlası hemşirelik mesleğinin kadınla özdeşleşen bir meslek olduğunu belirterek, erkek hemşire fikrine karşı çıkıyor.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, hemşirelerin yaşanan döner sermaye adaletsizliğinden rahatsız olduğunu vurgulayarak, ?Hekim-hekim dışı personel arasındaki uçurum adil bir seviyeye çekilmelidir. Hemşireler, performans değerlendirmelerinde haklı olarak kendi emeklerinin dikkate alınmasını istemektedirler. Performansa dayalı ek ödeme sistemi mutlaka adil bir yapıya kavuşturulmalıdır.? diye konuştu.

Hemşirelere de hekimlikte olduğu gibi branşlaşma ve uzmanlaşma imkanları tanınması gerektiğini söyleyen Memiş, bu konuda eğitim imkanlarının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Memiş, hemşirelerin yardımcı sağlık personeli şeklinde tanımlanmasını haksızlık olarak değerlendirerek, ?Hemşirelik de hekimlik gibi bilimsel disipline sahiptir. Hemşireler yardımcı sağlık personeli tanımlamasıyla görevleri dışında işlerde çalıştırılmamalı, kendi mesleğinde uzmanlaşma imkanları sağlanmalıdır.? dedi.

Memiş, hemşirelerin sağlık sistemi içinde yönetim kademelerinde daha fazla yer alabilmelerinin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber