SGK'ın hatasından dolayı yersiz ödemede, 24 içinde ödenirse faiz uygulanmayacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mayıs 2011 00:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmî Gazete

12 Mayıs 2011
Sayı : 27932

YÖNETMELİK

Sosyal Güvenlik Kurumundan:

FAZLA VEYA YERSİZ ÖDEMELERİN TAHSİLİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 27/9/2008 tarihli ve 27010 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Fazla veya Yersiz Ödemelerin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında geçen ?üç ay? ibaresi ?yirmi dört ay? ve ?üç aylık? ibaresi ?yirmi dört aylık? şeklinde değiştirilmiştir

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında geçen ?üçüncü ayın? ibaresi ?yirmi dördüncü ayın? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

İLGİLİ HÜKÜMLER

Kurumun hatalı işlemlerinden doğan fazla veya yersiz ödemeler

MADDE 6 ? (1) İlgililerin kasıtlı ve kusurlu davranışları dışında kalan, Kurum çalışanlarının kasıtlı veya kusurlu davranışı, ihmali, dikkatsizliği ve bilgisizliği gibi sebeplerden kaynaklanan yersiz ödemeler Kurumun hatalı işlemlerini oluşturur.

(2) Birinci fıkrada sayılan sebeplerin tespit edildiği tarihten geriye doğru en fazla beş yıllık süre içinde yapılan ödemeler, borcun ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içinde ödendiği takdirde faizsiz; üç aylık sürenin dolduğu tarihten sonra yapılacak ödemeler, bu sürenin dolduğu tarihten itibaren hesaplanacak olan kanunî faizi ile birlikte tahsil edilir.

Fazla veya yersiz ödemeden kaynaklanan alacağın tahakkuk ettirilmesi

MADDE 10 ? (1) Düzenlenen borç tablosu üzerinde ilgilinin kasıtlı ve kusurlu davranışı sebebiyle yapılan fazla veya yersiz ödemelerin her biri için, ödemenin yapıldığı tarihten hatalı işlemin tespit edildiği tarihe kadar kanunî faiz hesaplanır. Yapılan ödemeler ve hesaplanan faiz toplamı ilgilisi adına borç kaydedilir. Bu şekilde tahakkuk ettirilecek borçlarda daha sonra hesaplanacak faizler için faiz başlangıç tarihi borcun tespit edildiği tarihtir.

(2) Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla veya yersiz ödemeler için de bir önceki fıkrada belirtilen borç tablosu düzenlenir. Ancak, bu tür alacaklar için borcun tahakkuk ettirilmesi sırasında her hangi bir faiz hesaplanmaz. Bu şekilde tahakkuk ettirilen borçlar için faiz başlangıç tarihi, borcun ilgiliye tebliğ edildiği tarihi takip eden üçüncü ayın bittiği tarihtir.

(3) Tespit edilen fazla veya yersiz ödemeler muhasebe birimine bildirilir. Bildirilen tutar, muhasebe birimince ilgili hesaba kaydedilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber