Direksiyon sınavında sürücünün yanına öğretmen oturdu, kazalar geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2011 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın ehliyet sınavları için yaptığı düzenlemenin ardından direksiyon sınavında sürücünün yanına sınav yapıcı oturuyor. Sakarya'da düzenlemenin hayata geçtiği ilk sınavda, maddi hasarlı trafik kazaları yaşandı. Sürücü kursları da öğretmenlerin kazalara müdahale edemedikleri yönünde görüş belirterek, düzenlemenin geri çekilmesini istedi.MEB'in yeni düzenlemesine göre, direksiyon sınavlarında sürücünün yanına bakanlığın görevlendirdiği öğretmenler oturuyor. Yeni uygulama pek çok ilde olduğu gibi Sakarya'da da hayata geçti. Yeni düzenleme sonrası yapılan ilk sınavda, sürücü adayları pek çok maddi hasarlı trafik kazası yaptı.

Sürücü kursu yetkilileri, ön koltukta oturan komisyon üyelerinin yeterli birikime sahip olmadıklarından dolayı, kazalara önceden müdahale edemediklerini belirterek, uygulamanın kaldırılmasını istedi.

Direksiyon sınavında iki araçları hasar gören sürücü kursu yetkilisi Belgin Demir, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın yeni düzenlemesinin ardından direksiyon sınavında sürücünün yanına komisyon üyesi öğretmenin oturduğunu söyledi.

Daha önceki sınavlarda ön koltuğa, kurslarda görevli usta öğreticilerin oturduğunu kaydeden Demir, "Bizim hocalarımız, uzun eğitimler sonucunda sürüş deneyimi kazanıyor. Tehlike durumunda gerekli müdahaleleri rahatlıkla yapabiliyorlardı. Yeni düzenleme ile komisyon üyelerinden biri önde diğeri arkada oturuyor. Önde oturan komisyon üyeleri, tehlike durumunda gerekli müdahaleyi yapamıyor. Bu nedenle daha ilk sınavda iki kazamız var. Diğer sürücü kursları da benzer şekilde kazalar yaşadı" dedi.

Ön koltukta oturan öğretmenlerin yeterli donanıma sahip olmaması nedeniyle hem sürücü adaylarının hem de vatandaşların tehlikede olduğuna dikkat çeken Demir, şunları söyledi: "Öğrencilerimiz, vatandaşlar ve araçlarımız tehlikede. Bu konuda acil düzenleme gerekiyor.Sürücü yanında oturan öğretmen kaza anında önündeki fren ile yada direksiyona müdahale ederek kazayı bertaraf edebilmeli. Bu da birikim ve eğitim istiyor. Hocaların birikimi olmadığı için tehlike yaşıyoruz. Risk almış durumdayız. Öğretmenler uzun süre eğitim aldıktan sonra ancak bu uygulanabilir."

Direksiyon sınavında başka bir sürücü kursunun aracına çarpan Reyhan Karakullukçuoğlu ise yanında oturan sınav yapıcı öğretmenin kazaya müdahale edemediğini belirterek, "Araçla sakin bir şekilde gidiyorum. Yoldan seçim araçları geçiyordu. Onlara odaklandım. Bu sırada yol kenarında bulunan bir sürücü kursuna ait aracın kapısı açıktı. Fark edemedim ve araca çarptım. Yanımdaki öğretmen öncesinde müdahalede bulunamadı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber