Cinsel içerikli oyunu eleştiren öğrenci, müdüre hakaretten okuldan atıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2011 14:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir'deki Çiğli Anadolu Öğretmen Lisesi son sınıfta okuyan Enise S.'nin başına gelenler herkesi şaşırttı. Okul Müdürü Melihat G. ve bir öğretmen tarafından, eğitim öğretim yılının birinci döneminde velilere haber verilmeden Karşıyaka ilçesinde "IF Barut Fıçısı" adlı oyuna götürülen öğrenciler, bol miktarda argo, şiddet ve cinsellik içeren konuşmaları dinlemek zorunda kaldı. Durumun müdür ve öğretmen tarafından farkedilmesi üzerine öğrenciler, birinci perdeden sonra okula geri götürüldü.

Argo ve küfürlerden rahatsız olan Enise S., oyunda geçen küfürleri sosyal paylaşım sitesine aktardı. Bunu gören Müdür Melihat G. ise kendisine küfredildiği gerekçesiyle öğrenciyi, ailesine bile haber vermeden tasdiknameyle uzaklaştırdı. Öğrencinin Çanakkale'de oturan babası Hikmet S. de bunun üzerine İzmir'e gelerek, Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne itiraz etti. Milli Eğitim İlçe Disiplin Kurulu da müdürün verdiği cezayı fazla buldu. Öğrencinin ifadesinde pişmanlık bulunduğunu belirten kurul, hatasının farkına varması, yatılı ve son sınıf öğrencisi olması, YGS'ye girmesine az zaman kalması sebepleriyle cezayı, beş gün kısa süreli uzaklaştırmaya çevirdi. Müdür Melihat G. ise buna itiraz ederek, Enise'nin kendisine küfür ve dolayısıyla hakaret ettiğinde ısrar etti. Yatılı olarak okuyan öğrencinin, öfke kontrolu ve özdenetim problemi olduğunu iddia ederek, kararın gözden geçirilmesi ve okuldan atılma talebinin uygulanması için İzmir İl Disiplin Kurulu'na başvurdu. Kurul, Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kararı yerine müdürü haklı buldu ve Enise'nin tasdiknameyle okuldan uzaklaştırılmasına karar verdi.

Kararda, ilginç bir saptamaya da yer verildi. Önce öğrencileri herhangi bir etkinliğe götürmenin okul müdürünün yetki ve sorumluluğunda olduğu belirtildi fakat hemen ardından, "Okulda oynanacak veya sergilenecek eserler, Yazı İnceleme Kurulu tarafından incelenir. Bu oyun, Devlet Tiyatroları tarafından oynanan ve uygun görülen bir eserdir. Buna rağmen oyunun izlenmesinde görülen olumsuzluklar üzerine öğrenciler, tedbir amaçlı tiyatrodan ayrılmışlardır. Okul müdürünün itirazı yerinde bulunarak, Okul Disiplin Kurulu'nun 12-C-14. maddesi gereği yapılan teklifi oybirliğiyle uygun bulunmuştur." denildi.

Daha sonra Balıkesir Savaştepe Anadolu Öğretmen Lisesi'ne kaydolan Enise S., olayı yargıya taşıdı. Av. Ali Uğur Gökmen aracılığıyla İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açılarak, Okul Müdürü Melihat G.'nin yanlış uygulamalarının soruşturulması talep edildi. Ayrıca İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde de okuldan tasdiknameyle uzaklaştırılmanın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldı. Mahkeme, itirazı haklı bularak telafisi güç zararların önlenmesi amacıyla yürütmeyi durdurdu ancak bu karar, okulların kapanmasına iki hafta kala ailenin eline geçti. Savaştepe'den Çiğli'ye gelen aile, kayıt işlemini hâlâ tamamlayamadı.

Bu cezayı haketmediğini söyleyen Enise, "Oyunu eleştirmek istemiştim ben. Oyuncular sürekli küfür ediyordu, çok rahatsız olmuştum. Tiyatroda geçen repliği aldım sadece. Savaştepe'ye gitmek, benim için sürgündü. Tasdiknameyle geldiğim için farklı gözle bakıldı. Antidepresan kullandım aylarca. İki saatte 60 soru çözemediğim zamanlar oluyordu. Kitap okumayı seviyorum, Savaştepe'de bol bol okuyarak vakit geçirdim. Bu kadar ağır bir ceza beklemiyordum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber