Meslek seçiminde kriter, ekonomik kazanç

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2011 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye giriş öncesi Eğitim Bir Sen'in araştırmasının sonuçları çarpıcı: YGS'de şifre öğrencileri olumsuz etkiledi. Kız öğrenci öğretmen, erkek öğrenci mühendis olmak istiyor. Öğrencilerin meslek seçiminde ilk kriter ise ekonomik kazanç

Öğrenciler meslek seçimini nasıl yapıyor. Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi, LYS'ye ilk kez giren ve girecek olan öğrencilerin meslek seçiminde nelere önem verdiğini tespit etmek amacıyla 1-31 Mayıs tarihleri arasında 12 ilde, bin 200 öğrenciyle yüz yüze görüşme yaptı. 'Öğrencilerin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörler' konulu araştırmanın sonuçları şöyle:

- Tekrar girecekler: Her üç öğrenciden ikisi bu sene LYS sonucunda bir yeri kazanamaması durumunda dershaneye giderek tekrar sınava hazırlanacağını, her beş öğrenciden biri sınava kendisinin hazırlanacağını ve her on öğrenciden biri sınava tekrar girmeyeceğini ifade ediyor.

- Öğretmenlik birinci sırada: Öğrencilerin tercih edecekleri alanlar incelendiğinde, birinci sırada yüzde 20,2'lik oranla öğretmenlik yer alıyor. Eğitim-öğretmenliği, yüzde 15,5'le mühendislik-mimarlık ve yüzde 14,2'yle iktisat-işletme-idari bilimler takip ediyor. Öğrencilerin yüzde 1,2'si sanat ve tasarım yüzde 1.6'sı eczacılık istiyor. Kız öğrencilerin yüzde 29,1'i öğretmenlik, erkek öğrencilerin yüzde 21,2'si mühendislik-mimarlık tercihi yapıyor.

- Ailenin eğitim durumu etkili: Anne ve babası ilk ve ortaöğretim eğitim kademesinden mezun çocukların, ilk sırada eğitim-öğretmenlik alanını, önlisans kademesinden mezun velilerin çocuklarının ilk sırada mühendislik-mimarlık alanını, lisans veya yüksek lisans kademesinden mezun velilerin çocuklarının ise ilk sıralarda mühendislik-mimarlık, hukuk, tıp, diş hekimliği, eczacılık alanlarını tercih ettikleri ortaya çıktı.

- Öncelik mesleğin kazancı: Araştırmaya katılan öğrenciler, bölüm seçimi yaparken, öncelikli olarak kazanç durumuna ve iş bulma kolaylığına daha sonra sırasıyla ilgi-yeteneklerine ve toplumdaki saygınlığına önem veriyor.

- En saygın meslek doktorluk: Öğrencilerin yüzde 27,2'si toplumda en saygın mesleğin doktorluk, yüzde 25,6'sı öğretmenlik, yüzde 8,8'i hakimlik olduğunu düşünüyor.

ŞİFRE MORAL BOZDU

Her beş öğrenciden dördü basında uzun süre gündemde kalan YGS' deki şifre tartışmalarından etkilendiğini ifade etti. Öğrencilerin yüzde 42,7'si şifre tartışmalarının LYS'ye yönelik çalışmalarını önemli derecede etkilediğini belirtirken, yüzde 20,4'ü çok az etkilediğini, yüzde 17,5'i ise LYS' e hiç çalışamadığını dile getiriyor. Hiç etkilenmediğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 19,4.

İlgi ve yetenek önemli

Eğitim Bir Sen araştırmanın sonuçlarına dayanarak şöyle uyardı: 'Rastlantıların, aile baskısının ve çevre şartlarının çocuklarımızın meslek seçimini etkilemesine izin verilmemeli. Mesleki ve teknik ortaöğretim, başarılı öğrencilerin de tercih edebileceği kurumlar haline getirilmeli. Öğrenciler, ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmeli, ilköğretimdeki yönlendirme tam ve etkin bir şekilde uygulanmalı. Aileler çocuklarına baskı yapmamalı; onların ilgi, beceri ve yeteneklerini dikkate alarak, beklentilerine saygı duymalı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber