Üniversite radyosu, 84 ülkede dinleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2011 12:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinin fm 91.0 frekansından yayın yapan yerel radyosu Radyo İlef, internet üzerinden Brezilya'dan Belarus'a, Güney Afrika'dan Çin'e kadar 84 ülkede ilgiyle dinlenmesiyle dikkati çekiyor.

Radyodan Sorumlusu Öğretim Görevlisi Halil Güven, Ankara Üniversitesi radyosunun ilk olarak 7 Mayıs 1982'de yayına başladığını ama 2005 yılına kadar bazı dönemler frekans tahsisi nedeniyle yayınlarına ara verdiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi radyosunun 7 Mayıs 2005'de Radyo İlef adıyla fm 91.0 frekansından yayınlarına tekrar başladığını belirten Güven, radyoyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Önder Çağlar, Hatice Kurt ve İbrahim Önder hocalarımız ile öğrencilerimizin çalışmalarıyla yayın yapan radyomuz, internet üzerinden de dinlenebiliyor. Şimdilik Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Yunanca, Portekizce, Bosnakça ve Lazca'yla birlikte 12 dilde müzik yayını yapıyoruz. Abartısız dünyanın her yerinden dinleyicilerimiz var. Elimizdeki en son verilere göre, ABD'den Belarus'a, Güney Afrika'dan Çin'e, Brezilya'dan Katar'a kadar 85 ülkede dinleniyoruz. Hiç bir tanıtım olmadan bir ayda internetten 160 bin kez tıklanabilmek oldukça iyi bir oran. Radyo İlef olarak kimseye öykünmedik tarz yaptık. Dünyanın dört bir yanından aldığımız e-postalar övgü dolu sözlerle dolu. Bundan dolayı gördüğü müz ilgi bazen bizi şaşırtıyor."

-REKLAM DUYMAK İMKANSIZ-

Öğretim Görevlisi Güven, statü olarak şirketleşmediklerini yayı nlarını üniversite bünyesinde sürdürdürdüklerini ifade ederek, "Biz 'easy listening' tarzında yayın yapıyoruz. İnsanlar bizi çalışırken ya da başka bir ş eyler yaparken rahatlıkla dinleyebiliyor. Yayınladığımız müzikler hep anı tonda olduğu için dinlendirici bir etkiye de sahip. Bu tarzda rahibimiz olmadığı gibi diğer radyolardan farklı olarak biz dj programına ve reklamlara da yer vermiyoruz. Sadece bazı saatlerde üniversitenin kültürel ve bilimsel etkinlikleri ile Cumhurba şkanlığı Senfoni Orkestrasının duyurularını yayınlıyoruz. Çünkü diğer radyolardan oldukça farklı bir dinleyici kitlemiz var. Onlar yayın politikamızdan memnun oldukları sürece de bu böyle devam edecek" diye konuştu.

-DEV ARŞİV ÖMRÜN YARISI-

Radyolarında yayınladıkları bazı parçaların dinleyicilerin başka radyo kanallarından duymasının düşük bir ihtimal olduğunu vurgulayan Güven, 40 yıll ık bir çabanın sonucu olan oldukça büyük bir arşivlerinin bulunduğunu söyledi.

Dinleyicilerin yoğun bir biçimde arşivdeki kayıtların kopyalarına ücreti karşılığında sahip olmak istediğini aktaran Güven, şunları kaydetti: "Playlistimizde yaklaşık olarak 7 bin parça dönüyor. Hiç bir radyonun playlistinde bu sayıda parça yayında dönmez. Bundan dolayıda bizim radyomuzda aynı şarkıyı tekrar dinleyebilmek çok zor. Bir kişinin playlistimizdeki tüm parçaların tamamını dinleyebilmesi için en aşağı 18 gün radyonun başından hiç kalkmaması gerekir."

-BÜYÜKELÇİLİKTEN ARŞİVE DESTEK-

Kemikleşmiş bir dinleyici kitlelerinin bulunduğunu, bunlara her geçen gün yeni dinleyicilerin de eklendiğini aktaran Güven, dünyanın dört bir yanından aldıkları çok sayıda övgü dolu e-postanın kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Radyo İlef'in dinleyicilerinin hayatında önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Güven, "Dinleyicilerimizi büyük çoğunluğu orta yaşın üstünde. Onlardan bir tanesi bize gönderdiği e-postada işinin çok stresli olduğunu, bu nedenle öfke tedavisi gördüğünü ve sürekli Radyo İlef'i dinlediğini yazmış. Bir cerrah dinleyicimiz ise zamanının büyük bir kısmını geçirdiği ameliyathanede de radyomuzu dinlemek istediğini ama yayının net çekmediğini dile getirerek, bizden vericilerimizi güçlendirmemizi rica etti. Bunların dışında geçenlerde Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden aradılar. Yayınladığımız Almanca şarkıların kendilerini mutlu ettiğini belirterek, daha çok Almanca eser yayınlamamız ricasında bulundular. Bu talebe olumlu karşılık vermemiz üzerine ertesi gün Almanca albümlerin olduğu CD'ler gönderdiler. O albümlere yayınlarımızda yer vermemiz üzerine de büyükelçi bize teşekkür etti" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber