CHP, Oktay Ekşi'nin Meclisi kapatmasını tartışmış

Haber Giriş : 01 Temmuz 2011 21:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Meclis'in toptan kilitlenmesine yol açacak bir hamleyi tartıştı. Oktay Ekşi'nin, Genel kurul çalışmalarına ?'Tutuklu 8 vekil sorunu çözülene kadar ara vermesi'' biçiminde özetlenen bu hamle, TBMM'nin toptan kilitlemesine yol açıyor.

ANKARA- TBMM tarihinin en büyük krizinde çözüm için adım atılamazken CHP, Meclis'in toptan kilitlenmesine yol açacak bir hamleyi tartıştı. Geçici Başkan Oktay Ekşi'nin, Genel kurul çalışmalarına ?'Tutuklu 8 vekil sorunu çözülene kadar ara vermesi'' biçiminde özetlenen bu hamle, TBMM'yi toptan kilitleme sonucunu doğuruyor. Bu durumda, TBMM Başkanı seçilemeyecek, hükümet kurulamayacak, hükümet program okunamayacak ve güven oylaması da yapılamayacak.

CHP lideri Kılıçdaroğlu bu hamleyi, Vatan Gazetesi yazarlarına yaptığı açıklamada anlattı ve ?' Oktay Ekşi, 8 vekil yok. O arkadaşların gelip yemin etmelerine kadar ara veriyorum' diyebilirdi. Buna bir engel mi var? ?' biçiminde dile getirdi. Bu ihtimal 4 Temmuz günü toplanacak olan TBMM Genel Kurul çalışmaları için de söz konusu?

BAŞKANIN YETKİSİNDE

TBMM Başkanı seçilene kadar Meclis genel kurulunu geçici başkan Oktay Ekşi yönetecek. Ekşi pazartesi günü saat 14.00'de açılacak genel kurulu çalıştırıp çalıştırmama yetkisine de sahip bulunuyor. Ekşi, herhangi bir gerekçe ile genel kurul çalışmalarına ara verdiği taktirde TBMM tamamen kilitlenecek.

4 Temmuz günü yapılması beklenen TBMM Başkanlığı seçimi ertelenecek. Yeni hükümetin kurulması sonrası Bakanlar Kurulu listesinin TBMM'de okunması, hükümet programının görüşülmesi ve güven oylaması yapılması gibi işlemler de yerine getirilemeyecek.

BAŞKANVEKİLİ YOK

TBMM iç tüzüğünün 8. maddesi gereği Meclis Başkanı seçilene kadar, en yaşlı üyenin genel kurulu yönetmesi gerekiyor. En yaşlı ikinci milletvekili de TBMM Başkanvekili oluyor. Ekşi'den sonra en yaşlı isim 1 Ocak 1938 doğumlu olan MHP Manisa milletvekili Sümer Oral...

Ancak Oral mazeret bildirerek geçici TBMM Başkanvekilliği görevini üstlenmedi. Bu nedenle yemin töreni sırasında TBMM'ye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de teamüllerin aksine, eski başkanvekili AKP'li Nevzat Pakdil karşılayıp uğurladı. TBMM'de halen Oktay Ekşi'ye vekalet edecek geçici başkanvekili bulunmuyor.

Gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber