İhracat da tarihi rekora koşuyor/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2011 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rekor büyüyen Türkiye'nin ihracatı da rekoru gösteriyor. Avrupa'daki sıkıntı ihracatın önünü kesemedi. Krizdeki Yunanistan'a bile ihracat arttı. Haziranda % 25.2 artışla 11.5 milyar $ ihracat yapıldı.

İLK çeyrekte büyüme rekoruna imza atan Türkiye'nin ihracatı da yüz güldürüyor. Avrupa'da ekonomilerindeki sıkıntıların Türkiye'nin ihracatına etkisi sınırlı kaldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, haziranda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.2 artışla 11 milyar 507 milyon dolar oldu. İlk 6 ayda ise yüzde 20.2 artışla 65 milyar 770 milyon dolara ulaştı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Isparta TSO'da düzenlenen toplantıda açıkladığı verilere göre, son 12 ayda yüzde14.4 artışla 124 milyar 936 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu performans ile ihracatın, 128 milyar dolarla rekora ulaşılan 2008'in üzerine çıkması bekleniyor.

Ortadoğu da artış yakaladı

Büyükekşi, daha önce yaptığı açıklamada ihracatta bu yıl tarihi rekorun kırılacağını, Orta Vadeli Program'daki 127 dolarlık hedefin ve 2008'deki rekorun üzerine çıkılmasını beklediklerini söylemişti. Haziran ayı rakamlarını da değerlendiren Büyükekşi, en fazla ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğunu, bu ülkeye ihracatın yüzde 33 arttığını belirtti. İkinci büyük pazarın İtalya, üçüncünün İngiltere ve dördüncünün ise Irak olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, Avrupa'da bazı ülkelerin ciddi bir krizin eşiğinde olduğunu ancak bu durumun ihracata etkisinin oldukça sınırlı olduğunu açıkladı. Krizdeki ülkelere dahi ihracatın artış gösterdiğini belirten Büyükekşi, Avrupa'nın sürükleyici ekonomileri Almanya, İtalya, İngiltere gibi ülkelerde de ciddi artışlar yakaladıklarını söyledi. Krizdeki Yunanistan'a ihracatın ilk 6 ayda yüzde 19, İrlanda'ya yüzde 24, Portekiz'e yüzde 5 arttığına işaret eden Büyükekşi, şunları söyledi: ?Avrupa yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Ortadoğu'daki krizin ihracatımıza yansımaları sanıldığı kadar negatif değil. Düşüş yaşadığımız ülkeler var, ancak hız kesmeden ihracatımızın arttığı ülkeler de var. Örneğin ilk 6 ayda Libya'ya ihracatımız yüzde 66, Yemen'e yüzde 31, Cezayir'e yüzde 8, Mısır'a yüzde 7, Suriye'ye ve Ürdün'e yüzde 1 azaldı.? Irak'a ihracatın ilk 6 ayda yüzde 38 artış gösterdiğini ifade eden Büyükekşi, sonuç olarak Ortadoğu'ya ihracatın ilk 6 ayda yüzde 23 arttığını bildirdi. Bu arada haziran ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 799 milyon dolarla yine otomotiv endüstrisi oldu. Otomotivi, 1 milyar 483 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber