ÖTV dedikodusu otomobil talebini öne çekti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 04 Temmuz 2011 07:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Otomobil satışları Haziran'da da rekor kırdı

Mete TANSU

Oto satışları Haziran'da da tam gaz devam etti. Pazar 80-81 bin adetle rekor kırdı ancak vites küçültmeye de devam etti. Tüketicilerin otomobile hücum etmesinde vergi dedikodusu etkili oldu

Otomotiv pazarı vites küçültmesine karşın dolu dizgin gidiyor. Geçen ay tüm zamanların en yüksek Haziran ayı satış rakamına ulaşıldı. Haziran'da binek otomobil ve hafif ticari araç pazarı yaklaşık 80-81 bin adet olarak gerçekleşti. Mayıs'ta da 80 bin 468 adetle yine rekor kırılmıştı. Satışların tam gaz devam etmesinde, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme Kurulu'nun (BDDK) aldığı kararlar sonrasında faiz oranlarının yükselecek olması, artan kurlar nedeniyle otomobile gelecek yeni zamlar, ÖTV söylentileri ve kredilere gelmesi muhtemel önlemlerin getirdiği endişe etkili oldu. Bu sebeplerle talep öne çekilirken, tüketiciler otomobillere adeta hücum etti.

Ocak-Haziran döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 420 bin adede dayanmış oldu. Otomotiv pazarı geçen yıla göre büyüdü ancak artış hızı düşmeye devam etti. Ocak'ta otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 122.89 büyürken, bu oran Şubat'ta yüzde 87.97'ye Mart'ta yüzde 51.15'e, Nisan'da yüzde 41.14'e, Mayıs'ta yüzde 35.5'e, Haziran'da da yüzde 31'e geriledi.

Kurlar yükseldi, otomobillere ortalama yüzde 8 zam geldi

Kia, Geely ve Lada markalarının temsilcisi Çelik Motor'un Genel Müdürü Bora Koçak, Haziran ayında toplam satışların 80 bin adetler seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, ?Özel Tüketim Vergisi artacak dedikodusu ve faizlerin yükseliyor olması tüketicinin talebini öne çekti. Pazar yine oldukça hareketli geçti. Tüm zamanların en iyi Haziran ayı rakamları elde edildi? açıklaması yaptı. Alınan önlemlerle taşıt kredisi faizlerinin yüzde 0.80'lerden yüzde 1.15'lere çıktığını ifade eden Koçak, pazarın bu aydan itibaren yavaşlayacağını kaydetti.

Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Mevsimsel olarak Temmuz'dan itibaren yavaşlama görülecek. Artan kurlar nedeniyle Türkiye pazarındaki araçlara ortalama yüzde 8 zam geldi. Hemen hemen tüm markalar kur farkını mecburen otomobillere yansıttı. Bu yüzden tüketiciler beklemeye geçecektir. Ağustos'ta Ramazan başlıyor. Bu da satışların düşmesine neden olacaktır. Bu aydan itibaren model yılı tarihi değişti Artık bir aracın 2012 model yılına ait olması için ithal veya yerli 1 Ağustos'ta üretilmesi gerekiyor. Bu yurtdışından ithal edenler için 3-4 haftalık kayıp anlamına geliyor. 2012 model yılı otomobil satın almak isteyenler Ekim'e kadar beklemek zorunda kalacak. Tüm bu nedenlerle otomotiv pazarı vites küçültecektir. Ancak pazarın yine de 2010'un biraz üzerinde 800 bin adetler seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.?

Faizler pazarın kaderini belirler

Hyundai Assan Yurtiçi Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdürü Ümit Karaarslan, pazarın Haziran'da da büyüdüğünü ancak önümüzdeki 6 ayın sektör için çok farklı geçeceğini belirtti. Karaarslan, ?Ekonomiyi soğutmak için alınan önlemler neticesinde yılın ikinci yarısı daha durgun geçecek. Burada en önemli konu taşıt kredisi faizlerinin hangi seviyede tutunacağı. Çünkü otomobil satışlarının yüzde 70'i krediyle satılıyor. Faizler yüzde 1'in üzerine çıktı. Yüzde 1 tüketici için psikolojik sınır? diye konuştu.

Satışlar frene basacak ancak rekor kırılacak

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomotiv pazarında yılın başında öngördükleri tahminleri aynen koruduklarını belirterek, ?Bu yıl 800 bin adetler civarında bir otomotiv pazarı olmasını bekliyoruz? dedi. Haziran ayındaki otomotiv satışlarının da beklentiler düzeyinde gerçekleştiğini dile getiren Aybar, pazarın 79 ila 81 bin adet civarında olacağını söyledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber