Yağışlar orman yangınlarını azalttı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2011 20:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde bu yıl mevsim normallerinin üzerinde görülen yağışların, orman yangınlarının geçen yılın aynı dönemine göre azalmasına neden olduğu bildirildi.Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de orman yangınlarının her yıl haziran ayından itibaren görülmeye başladığını belirterek, bu yıl yağışların fazla olmasının bunu engellendiğini söyledi.

Hava sıcaklığının artığı ve yağışların olmadığı dönemlerdi yangın kulelerindeki görevlilerin daha dikkatli olduğunu dile getiren Mere, olası orman yangınlarına karşı acil müdahale ekiplerinin hazır tutulduğunu ifade etti.

Yangın işçilerinin nöbetleşe 24 saat görevlerinin başında olduğunu belirten Zekeriya Mere, ''Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde görülen yağışların sayesinde Türkiye genelinde kayda değer orman yangını çıkmadı. Çıkan bir kaç yangın varsa bile bozuk sahada çıkmıştır. Bunları da zaten yok sayıyoruz'' diye konuştu.

Mere, yağışların orman yangınlarını azalttığını ifade ederek, ''Yağış sona erdikten uzun bir süre orman zeminindeki nem devam ediyor. Olası bir yangında zeminin ıslaklığından dolayı alevler ilerleyemiyor. Bu, orman yangınlarının kısa sürede söndürülmesinde de önemli etkindir'' dedi.

-''YAĞIŞLAR ORMAN ZEMİNİNDE OTLANMAYA NEDEN OLDU''-

Zekeriya Mere, yağışların orman içinde aşırı otlanmaya neden olduğuna da değinerek, ''Yangınların büyük çoğunluğu orman içinde ve kenarındaki otlardan kaynaklanır. Bunun için de ekiplerimiz sürekli çalışıp tedbirler alıyor. Özellikle yol kenarlarındaki otlar temizleniyor. Çünkü, yol kenarına atılan en ufak bir sigara izmariti bile büyük bir orman yangınına neden olabiliyor'' diye konuştu.

Eskişehir'de 150 yangın işçisi ve 19 arazöz ile olası yangınlara karşı hazırlıklı olduklarını belirten Mere, kış döneminde orman köylerinde yangınlar konusunda bilgilendirme toplantıları yaptıklarını söyledi.

Mere, yangınlara müdahale konusunda yeni aletler alındığını anlatarak, ''Özellikle bu yıl geliştirilen köpük sistemiyle yangınlara müdahalede yüzde 100 başarı sağlanıyor. Eskişehir'de ve Türkiye genelinde yangın gözetleme kuleleri daha işler hale geldi. Orman içinde 24 saat gezici ekipler görev yapıyor. Bu ekipler en ufak yangına müdahalede bulunuyor. Hatta orman temizliği açısından çöpler bile toplatılıyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber