Bakan Çağlayan: Cari açığın önüne geçeceğiz/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Temmuz 2011 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine doğru emin adımlarla ilerlerken, cari açığın önüne geçeceklerini söyledi.

Bakan Zafer Çağlayan, Mersin Hilton Otel'de düzenlenen toplantıda Gelir İdaresi yöneticileri ve 29 ilin Vergi Dairesi Başkanları ile bir araya geldi. Toplantının açış konuşmasını yapan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanunun uygulanması kapsamında, mükelleflerin yasadan daha fazla yararlanabilmesi için 11 milyona yakın davet mektubu gönderdiklerini, bununla da çok başarılı bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Kilci, kanundan 5 milyon 200 bin mükellefin yararlandığını, 6 milyon 112 bin dosyada yapılandırılmaya gidilerek 34,5 milyar alacağın yapılandırılmasının da tamamlandığını kaydetti. Bakan Çağlayan, 6111 Sayılı Kanunla hükümet olarak Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırmasını yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bu kanun Türkiye için yeni bir beyaz sayfa, temiz bir sayfanın açılması anlamında çok önemlidir. Çeşitli şekilde insanlar vergilerini ödeyemeyebilir. Bu çerçevede getirilmiş olan imkanla bütün borçların yeniden yapılandırılması devletle milletin barıştırılma projesiydi. Ben 27 yıllık sanayicilik yapmış, 27 yıl vergi mükellefi olmuş ve bu dönemde hesap uzmanlarının gazabına uğraşmış biri olarak o tarihte bu işten ciddi bir şekilde darbe almış biri olarak, vergi işini çok iyi biliyorum. Maalesef o tarihte arkadaşlarımızın vergi mükelleflerine bakış açısı ile bugün ki tamamen çok farklıdır. O tarihte vergi mükelleflerine, vergi kaçıran ve vermiş olduğunun daha fazlasını kaçıran bir gözle bakılırken bugün bunun bir vatandaşlık görevi ve ödev olduğunu ama bu konuda insanlara daha iyi, doğru yaklaşarak bunun ödenmesi gerektiğini ifade eden bir yapımız, sistemimiz var. Diğer taraftan da vergi borcu namus borcu, ödenmesi gereken vatandaşlık görevi, 'kazanıyorsanız vereceksiniz' bunu vatandaşa en iyi şekilde anlatan bir anlayış var. Bu gün vergi denetimi ve tahsilatını yapan sizler bunu ülkemiz adına yapıyorsunuz."

Yapılandırma kapsamında alacakların tahsil edilmesinin Türkiye adına çok önemli gelişmelerin kaydedeceğini ifaden eden Çağlayan, "Dünya ekonomisindeki sıralamasını 26'ıncı sıradan 15'inci sıraya getiren Türkiye'de artık bütçe açığını defterimizde sileceğiz. Bu yıl bütçe açığını yüzde 20'lere getirmeyi hedefliyoruz. Bu mali ve bütçe disiplinimize verdiğimiz önemi gösteriyor. Ciddi bir seçim yaşadık ama seçim ekonomisi uygulamadık. Bir pazar günü 3-5 oy daha fazla almak için 'kim ne veriyorsa ben 5 kat fazlasını veriyorum' diyenler Türkiye'yi ne hale getirdiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bugün sosyal güvenlik sisteminin bu kadar açık vermesi, kara bir lekeye dönüşmesinin sebebi o tarihteki popülist yaklaşımlardan kaynaklanıyor. Türk insanı artık yaptıklarımıza ve yapacaklarımıza bakıyor. Ortaya koyduğumuz vaatlerin hepsini gerçekleştirmişiz, inşallah Türkiye 2023 yılı hedefine götürecek yeni bir yapıya sahibiz. Ciddi hedeflerimiz var. 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Bunu da bal gibi yaparız. 2002'de 36 milyar dolar ihracatımız vardı. Şu anda ise 135 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıyoruz. İhracatla ilgili rakamları her gün yakından takip ediyorum. 2023'de de 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştireceğiz. Bu ne demektir, yatırım, üretim, istihdam demektir. Türkiye ekonomisinin daha fazla büyümesi daha fazla gelişmesi demektir" diye konuştu.

Çağlayan, konuşmasının ardından Mersin'de partisinin ilçe teşkilatlarını ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber