Bakan Yılmaz: DPT'yi yeniden yapılandıracağız

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Temmuz 2011 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DPT'yi yeniden yapılandıracak, Karadeniz Kalkınma Planı için düğmeye basacak

Süleyman DEMİRKAN

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı'nı (DPT) yeniden yapılandıracaklarını belirterek, yeni dönemde, GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi), DAP (Doğu Anadolu Projesi), KOP'a (Konya Ovası Projesi) ilave olarak, bu dönemde bir de özellikle Doğu Karadeniz'i kalkındırmaya yönelik yeni bir proje için düğmee basacaklarını söyledi. KKP (Karadeniz Kalkınma Planı için düğmeye basacaklarını söyledi.

Bakanlığa iki yeni kurum

Yılmaz, önceki gün hükümet programının okunmasının ardından Meclis'te bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, Bakanlığı kapsamında iki yeni önemli bölüm oluşturulacağını kaydetti. Yılmaz, bu iki kurumdan birinin İzleme ve Değerlendirme Merkezi (İDM), değirin de Kalkınma Araştırmaları Merkezi (KAM) olarak adlandırılacağını belirtti. Bakanlığı ve oluşturulacak yeni kurumlar ile ilgili olarak Bakan Yılmaz şu bilgileri verdi: ?Kalkınma Bakanlığı'nda iki önemli bölüm olacak. Yeni kuracağımız İDM, önemli yatırımları takip edeceğimiz, gelişmeleri izleyeceğim bir yapı olacak. Türkiye'nin bu konudaki eksiklikleri olduğu ve zayıf kaldığını biliyoruz. Bu boşluk doldurulacak. İkinci olarak kuracağımız KAM da uzun vadeli stratejiler üzerinde çalışacak.

Karadeniz'e proje

Bu iki kurumda kamuda yapılanacak ama esnek bir yapıda olacak. Sivil toplum örgütleriyle, akademik kurumlarla yakın ilişki içinde çalışacak iki kurum olacak. Daha dinamik bir yapıda çalışacağız.?

Güneydoğu Anadolu'nun kalkınması ve gelişmesinin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en büyük projelerinden biri olduğunu kaydeden Yılmaz, ?Bu amaçla GAP projemiz devam ediyor. Konya merkezli KOP ve Erzurum merkezli DAP projeleri de ilerliyor. Bunlara ek olarak bir de Karadeniz Kalkınma Planı hazırlıyoruz. Doğu Karadeniz ağırlıklı olacak ama, merkezinin hangi ilde kurulacağını henüz tespit etmedik. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor? diye konuştu. Yılmaz, tek sıkıntılarının Silvan Projesi olduğunu belirtti.

İkinci döneminde ustalığını gösterecek

BAKANLIĞININ ikinci döneminde, ?Ustalık Kabinesi'nin diğer üyeleri gibi kendisinin de ustalığını göstereceğini belirten Bakan Cevdet Yılmaz, ?İnşallah, önemli projelere imza atacağız. Taşrada ve merkezde yeni birimler kurulacağı için, doğal olarak yeni elemanlara da ihtiyaç duyacağız. Özellikle bölgesel kalkınma idarelerini sıfırdan kuracağız. GAP Projesinde önemli ilerlemeler kaydettik GAP, DAP, KOP'a baktığımızda 20 milyar lira kaynak aktarmışız. Sulama, ulaşım, sosyal, eğitim, KOBİ desteklerinde, istihdam alanlarında önemli ilerlemeler sağladık. Yeniden yapılandırma döneminde dinamik bir şekilde devam edeceğiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber