CHP, Maliyedeki denetim birleştirmesini Anayasa Mahkemesine götürecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2011 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Maliye Bakanlığı'ndaki denetim ve vergi inceleme birimlerinin birleştirilmesi ve Teftiş Kurulu'nun kaldırılması amaçlı Kanun Hükmünde Kararname'yi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirterek, "Yürütmeyi durdurma talepli olarak dilekçe hazırdır, bu hafta sonuna kadar dava açılmış olacaktır" dedi.

Hamzaçebi, bugün kaldırılan Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulunun yarın bir başka iktidar döneminde, CHP iktidarında tekrar kurulacağını, kapatılmak istenen yolsuzlukların denetiminin bu kurulların yapacağını, bu kuruların düzenlediği raporlarla bu hükümetin ilgililerinin yargıda hesap vereceğini savundu.

Bu kurulların kaldırılmasının bu yolsuzlukların takip edilmeyeceği tarihe gömüleceği anlamına gelmeyeceğini ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

?Bu KHK'nın çok önemli bir sonucu daha var; Gelir İdaresi güçsüzleştirilmektedir. 2005 yılında Gelir İdaresi kurulurken gerekçelerinden

birisi şuydu; modern demokratik devletlerin güç, zor kullandığı en geniş alan vergidir. Bu kadar önemli bir alanda hükümetlerin olağanüstü yetkilere sahip olması doğru değildir. Bu nedenle vergi uygulaması ve vergi denetimi, yarı özerk yapıya devredilerek hükümetin yetkisinden kurtarılmalıdır. Kurulan yapı eksiklikleri olmasına rağmen bu yolda atılmış önemli bir adımdı. CHP olarak buna destek vermiştik. Ama bugünkü kararnameyle, 2005'te atılan adımdan 180 derece çark edilerek bir başka yere gidilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde bulunan ve çok değerli vergi denetim elemanlarını bünyesinde barındıran gelirleri kontrolörleri kurulu ve vergi denetmenleri, belki statü olarak Maliye Bakanlığına bağlanarak onore ediliyor, yükseltiliyor ama sonuç olarak GİB bir vergi denetimi gücünden yoksun bırakılıyor. GİB'in kolu kanadı kırılmıştır. Vergi denetimi yapamayacak bir GİB'in güçlü gelir idaresi olması imkansızdır. Vergi denetimi, Gelir İdaresi bünyesinde bulunan gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenlerinin Maliye Bakanına bağlanması suretiyle siyasileştirilmiştir. Amaç, vergi denetimini siyaseten kontrol altına alabilmektir. Bunun geçmişte örneklerini gördük, bu düzenlemeden sonra çok daha ileri örneklerini göreceğimizi düşünüyorum.?

Maliye Bakanlığında vergi denetim kurulu kurulması ve vergi denetim elemanlarının tek çatı altında toplanmasını öngören kararnamenin dayandığı yetki nedeniyle kanunsuz olduğunu kaydeden Hamzaçebi, yetki kanunun Maliye Bakanlığında vergi denetim, teftiş birimlerinin düzenlenmesi ve tek çatı altında toplanması konusunda yetki vermediğini ileri sürdü.

?Yapılan işlemin yetki kanununa aykırı olduğunu? savunan Hamzaçebi, ?TBMM'nin vermediği bir yetkiyi Hükümet kendi kendine ihdas etmiştir. Hükümet bu konuda kendi kendisini yetkili saymış ve düzenleme yapmıştır. Bu KHK kanunsuzdur. Kanun tanımayan ve kanuna bağlı olmadığını ifade eden bir iktidar anlayışı vardır? dedi.

Hamzaçebi, KHK'yi, süratle Anayasa Mahkemesine götüreceklerini ifade ederek, ?Yürütmeyi durdurma talepli dilekçe hazırdır. Çok süratle, bu hafta sonuna kadar dava açılmış olacaktır. Buradan Hükümeti ve Maliye Bakanını uyarıyorum: Bu kanunsuzluktan vazgeçin, gelir idaresini güçlü kılın, güçlü bir gelir idaresi vergi denetiminin de içinde olduğu bir yapıdır. Maliye bakanlığının klasikleşmiş vergi denetimi ve inceleme birimlerini yine denetim ve teftişte vergi incelemesine Türkiye'nin bütün kurumlarına öncülük edecek yapıda koruyun? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber