Birçok market kullanılmış olsa bile tüketiciye parasını iade etmeye başladı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Temmuz 2011 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda perakendeciliğinin önemli markaları müşterilerine 'koşulsuz iade' seçeneği sunuyor. Pek çok market alınan ürünlerin bir kısmı tüketilmiş olsa bile tüketiciye parasını iade ediyor. Hem uluslararası hem yerel marketlerin artışıyla birlikte sektörde rekabet de kızıştı. Son zamanlarda perakende sektörünün önde gelen markaları, başlattıkları 'koşulsuz iade' kampanyaları ile dikkat çekiyor.

Tüketiciye yaradı

Reklam filmlerinin çekilmesi ile bu uygulamalar yeni başlamış gibi görünse de aslında pek çok market zinciri uzun süredir koşulsuz iade uygulaması yapıyor. Migros, Carrefour, Tansaş, Kiler, Kim, A101, BİM gibi sektörün önemli markaları arasındaki iade yarışı en çok tüketiciye yarıyor. Marketler arasındaki bu rekabetle birlikte tüketici artık yarısı yenmiş sucuk, kırık yumurta, bir kısmı kullanılmış un gibi beğenmediği ürünleri hiçbir mazeret göstermeden iade edebiliyor.

Reklamla hareketlendi

Migros'un son reklam filminde ünlü oyuncu Tamer Karadağlı, 'bu limon çok ekşi', 'bu kelebek makarna uçmuyor' diyerek aldığı ürünleri iade ediyor. Tansaş'ın internet sitesinde yayınladığı filmde ise müşteri 'Kayınvalidem keçi peyniri mi yoksa inek peyniri mi seviyordu? Neyse beğenmezse geri getiririm' diyerek ürünü satın alıyor.

Fişsiz de alıyorlar

Yine, Carrefour da 'private label (marketin adını taşıyan)' ürünlerinde bu uygulamayı başlattı. Firma, 14 Eylül'e kadar sürecek kampanyası ile denenip beğenilmeyen bu tür markalı ürünleri iade etme olanağı sunuyor. Private label ürünleri fişini dahi göstermeden iade etme seçeneği sunan A101, diğer markalı ürünleri ise fişi ile birlikte gelinmesi halinde koşulsuz geri alıyor. Kim Marketleri ve BİM'de de ürünler fiş ve kredi kartı slipiyle birlikte koşulsuz iade edilebiliyor.

'Yumurtalar kırık çıktı'

Kim Marketleri Genel Müdürü Hamit Akçay, bugüne kadar iadeye gelen hiçbir ürünü geri çevirmediklerini söyledi. Akçay, "Peynir, pastırma gibi ürünler 'beğenmedim' denilerek iadeye geliyor ve biz de kabul ediyoruz. Yumurta alan bir müşterimiz aldığı yumurtalardan birkaçını getirim 'bunlar kırık çıktı' dediğinde de geri alıyoruz" dedi.

Müşterimiz çeyrek sucuğu iade etti

Kiler Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler, koşulsuz iade uygulamasını 4-5 yıldır yürüttüklerini söyledi. Koşulsuz iade uygulamasının suistimale açık bir yöntem olduğunu da belirten Kiler, buna rağmen verdikleri hizmeti kötüye kullananların oranının çok düşük olduğunu belirtti. Kiler, şunları söyledi: "Bundan 3-4 yıl önce bir müşterimiz bir kangal sucuğun 4'te 1'lik kısmını getirip iade etmek istediğini söylemiş, iade nedeni sorulunca da 'beğenmedim' demişti. Biz de sorgusuz ürünü geri almıştık."

Tüketici kandırılıyorsa gerekeni yapacağız

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, koşulsuz iade konusunda yasal bir zorunluluk bulunmadığını, uygulamanın yasalarda sadece ayıplı malları kapsadığını söyledi. Uygulamanın tüketicinin yararına olduğunun altını çizen Kaya, şöyle devam etti: "Bazı firmalar reklamlarda gösterdiklerinin aksine iade için belli bir miktarda alışveriş yapma zorunluluğu gibi bir takım şartlar sunabiliyor. Biz şimdi marketlerin reklamlarını inceleyip uygulamalarını takip ediyoruz. Eğer tüketiciyi kandıracak bir takım uygulamalar varsa reklam filminin yayınının durdurulmasını dahi talep ederiz."

HABER: Zeynep CEYLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber