Yargıtay'dan taciz eziyeti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Temmuz 2011 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

15 yaşında, 3 yıldır babasının tacizine uğradığını iddia ederek annesiyle birlikte dava açan genç kız 20 yaşına geldiği halde dava bitmedi, üstelik Yargıtay yeniden rapor istedi.

15 yaşında, öz babası tarafından 3 yıldır taciz edildiğini anlatan genç kızın şikâyeti üzerine açılan dava 5 yıldır bitirilemedi. 5 yıl sonra dava dosyasını inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, genç kızın ruh sağlığının bozulduğuna yönelik rapor veren heyette çocuk psikiyatristi bulunmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Buna göre, 20 yaşındaki genç kız, yeniden Adli Tıp heyeti önüne çıkacak ve ilk olarak 8 yıl önce, 12 yaşında yaşadığı travmayı yeniden yaşamak zorunda kalacak.

Adaletin çarpık işleyişini gözler önüne seren çarpıcı karara konu olay İstanbul'da yaşandı. 15 yaşındaki E.G., 12 yaşından bu yana babası tarafından taciz edildiğini arkadaşlarına ve okuduğu okulun müdür yardımcısına anlattı. E.G., arkadaşları ve öğretmeninden aldığı destekle, annesine mesaj göndererek, eve dönmeyeceğini de söyledi.

Anne adliyeye taşıdı

Kızının neden eve gelmediğini öğrenen annesi ise olayı adliyeye taşıdı. Annenin şikâyeti üzerine, baba A.G., hakkında kızına cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, 15 yaşındaki kızı, muayene için Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Muayene sonunda, E.G.'ye ruh sağlığı bozulduğu için sürekli psikiyatrik tedavi görmesi gerektiği yönünde rapor verildi.

Mahkeme, bu raporla da yetinmeyerek E.G.'yi İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk etti. Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi de E.G.'nin ruh sağlının bozulduğuna karar verdi. Raporda ?Mağdurenin yapılan muayenesinde ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede travma sonrası stres bozukluğu, ağır nöroz arazının tespit edildiği, bu duruma göre mağdurenin olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu tespit edilmiştir? denildi.

3 yıl beklendi

Mahkeme, birbirini doğrulayan her iki rapor doğrultusunda babaya 16 yıl hapis cezası verdi. Temyiz edilen karar, cezanın eksik biçimde hesaplandığı gerekçesiyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nden döndü. Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin karar vermesi, bu kararın gerekçesinin yazılması, dosyanın yeniden yerel mahkemeye gönderilmesi 3 yıldan fazla bir süre aldı. Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama sonunda, A.G.'ye verdiği cezayı yükseltti. A.G., bu kez 19.5 yıl hapse mahkûm edildi.

8 yıl sonra

Temyiz incelemesini yapan 5. Ceza Dairesi de kararı onadı. Ancak, bu defa Yargıtay Başsavcılığı, karara itiraz etti. Başsavcılık, E.G.'yi muayene eden heyette çocuk psikiyatrisi bulunmadığını, bu nedenle raporun geçerli sayılamayacağını belirtti. Bunun üzerine dosya, Yargıtay'ın en üst karar merci olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, geçen hafta yaptığı toplantıda, başsavcılığın itirazını kabul edip mahkeme kararını bozdu. Buna göre, dosya Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gidecek. Mahkeme de artık 20 yaşında olan E.G.'yi Adli Tıp Kurumu'na sevk ederek, rapor aldıracak. E.G., ilk olarak 8 yıl önce 12 yaşında yaşadığı, 3 yıl süren travmayı bir kez daha yaşayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber