Bakan Çelik: İş kazalarında yüzde 33 azalma oldu/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2011 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de toplam iş kazası sayısının 64 bin 316, meslek hastalığı sayısının ise 429 olduğunu belirterek 100 bin işçide iş kazası oranında yüzde 33, ölüm oranında ise yüzde 17 azalma izlendiğini söyledi.

Çelik, 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi öncesi Vilayetler Evi'nde ülkelerin Ankara büyükelçileriyle bir araya geldi. Kongre kapsamında 11 Eylül 2011 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları zirvesi gerçekleştirilecek. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin İstanbul deklarasyonu imza edilecek. Kongreye 114 ülkeden 20 bine yakın uluslararası katılımcı bekleniyor.

Çalışma bakanlıklarının görev alanına giren konuların tüm dünyada önemli gündem maddeleri olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, çalışma ortamındaki güvenlik ve sağlığın yani iş sağlığı ile güvenliğinin üretimin kalitesini öne çıkardığını, ülkelerin gelişmesinde önemli bir unsur olduğunu söyledi. Bugüne kadar çalışma hayatındaki sorunların ortadan kaldırılması için birçok düzenlemenin hayata geçirildiğini hatırlatan Çelik, ülkelerin iş sağlığı ve güvenliği için bir araya gelerek dünya genelinde bir kongre düzenleme kararı aldıklarını belirtti.

Kongre öncesinde düzenlenecek Çalışma Bakanları Zirvesi'ne 99 ülkenin davet edildiğini anlatan Çelik, 16 ülkenin bakanlarının katılacağı yönünde teyit aldıklarını ifade etti. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların katılacağını kaydeden Çelik, kongre ile eş zamanlı düzenlenecek İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı'nda da ülkelerdeki son gelişim ve deneyimlerin paylaşılacağını dile getirdi.

Dünyada her yıl 2.2 milyon çalışanın iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybettiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti: "Bu büyük bir rakam. Öncelikli olarak insan sağlığı önemlidir. Çalışanların sağlıklı çalışması ve sağlıklı bir emeklilik sürdürmeleri sağlanmalıdır. İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle ülkelere göre gayrı safi milli hasılanın yüzde 1-4'ü arasında maddi kayıplar yaşanıyor. Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği önlemleri 160 yıldan bu yana alındı. Son yıllarda da bu alandaki düzenlemeler AB düzeyine çekilmesi yönünde düzenlemeler yapıldı."

TÜRKİYE'DE İŞ KAZASI SAYISI 64 BİN

Türkiye'de toplam iş kazası sayısının 64 bin 316, meslek hastalığı sayısının ise 429 olduğunu dile getiren Çelik, toplam ölümlü iş kazası sayısının da bin 171 olduğunu ifade etti. İşyerlerinin yüzde 99.7'si 1-249 işçi istihdam eden küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden (KOBİ) oluştuğunu, çalışanların ise yüzde 83,8'inin bu işyerlerinde istihdam edildiğini ve iş kazalarının yüzde 83'ünün KOBİ'lerde meydana geldiğini kaydeden Çelik, "Son 5 yıllık istatistiklere bakıldığında işyeri sayısında yüzde 29, çalışan sayısında yüzde 31'lik bir artış meydana gelmiş, yani iş gücü piyasasında büyüme sağlanmıştır. 100 bin işçide iş kazası oranında yüzde 33 ve ölüm oranında ise yüzde 17 azalma izlenmiştir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber