Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2011 12:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Ramazan ayında ağız ve diş sağlığının önemine değinen Silopi Dicle-Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz, ağız kokusunu önlemek için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Kızmaz, ayrıca önemsenmeyen dişeti hastalıklarının kalp sağlığı üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu söyledi.

Silopi Dicle-Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Gün içerisinde yeme içme faaliyetlerinde bulunulmadığı için ağız ve diş sağlığı bakımının özellikle iftar ve sahur yemeklerinden sonra mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Kızmaz, "Özellikle sahurdan sonra hemen uyuduğumuz için ağızda bakteri birikimi ve plak birikimi daha fazla oluyor. Bu da diş çürümelerine neden oluyor. Bunu

engellemek için sahurdan sonra, yatmadan önce mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız" dedi.

Ramazan ayında büyük sorun olan ağız kokusu için tavsiyelerde bulunan Kızmaz, şunları söyledi: "Şu anda en sık görülen ağız ve diş sağlığı rahatsızlığından birisi de ağız kokusudur. Ağız kokusuna engel olmak için öncelikle Ramazan'dan önce genel bir ağız temizliğinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Bununla beraber sahurlardan sonra diş fırçalaması ve diğer ağız bakımının yapılması ağız kokusuna engel olmak için çok önemlidir. Yine ağız kokusuna neden olan sebeplerden biri de mide rahatsızlıklarıdır. Bu

yüzden Ramazan ayı içerisinde yoğun bir şekilde ağız kokusundan şikayetçi olanların mide rahatsızlığı konusunda da kontrolden geçmeleri gerekmektedir."

PROTEZ DİŞ TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Sahur ve iftar yemeklerinden hemen sonra protez diş kullanan kişilerin protez temizliğini en iyi şekilde yapmaları gerektiğini belirten Kızmaz, "Protez kullanan hastaların Ramazan ayı içerisinde protezlerin etrafında ve içlerinde yemek birikimine bağlı olarak bakteri ve koku oluşumu daha fazla olmaktadır. O yüzden protez kullanan hastaların ağız temizliklerine Ramazan ayında daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir" diye konuştu.

Ağız ve diş sağlığının kalp hastalıkları üzerinde ciddi etkilerinin olduğunun bilindiğini ifade eden Kızmaz, özellikle Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı bakımının ihmal edilmemesinin kalp sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyleyerek, "Diş ve diş eti iltihaplarının kalp sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Diş eti iltihapları özellikle kalp yolu ile kalp ve kalbi besleyen damarlarda tıkanıklara yol açarak ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır" açıklamasını yaptı.

"ASİTLİ İÇECEK VE YİYECEKLERDEN UZAK DURUN"

Ramazan'da diş bakımı konusunda bilgi veren Silopi Dicle-Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz, "Öncelikle iftardan ve sahurdan sonra dişlerimizi kesinlikle fırçalayacağız. Bunu unutmuyoruz. Bununla beraber diş etleri ile dişlerimizin arasındaki yemek artıklarını mutlaka temizlemeliyiz. Yine aynı şekilde ağız gargaraları kullanarak hem ağız hijyenini hem de ağız kokumuzu azaltabiliriz" diye konuştu.

Ramazan'da diş ve dişeti hastalığı olanların ihmalkar davranmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Kızmaz, beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Ramazan ayında özellikle iftarda ve sahurda asitli yiyeceklerden mutlaka kaçınmamız gerekiyor. Bu hem vücut sağlığımız için hem diş sağlığımız için çok önemlidir. Bununla beraber bu ayda daha fazla tüketilen şekerli, tatlı yiyeceklerin de diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri vardır. Bunun önüne geçmek için mutlaka bunları azaltmakla beraber

dişlerimizin bakımını da bunları yedikten sonra daha iyi bir şekilde yapmamız gerekmektedir" ifadelerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber