Başbakanlık, bu bürokratı iyi tanısın!

Mevzuatımıza göre bir kurumun lojman kiralayabilmesi için, ilgili Bakanlığın teklifi, Maliye'nin uygun görmesi ve Başbakanlığın onayı gerekmektedir. Bu prosedür çok zor olduğu için hiçbir kurum bu yola başvurmamaktadır. Diğer taraftan, neredeyse her kurumun lojmanı bulunmaktadır. Ancak lojmanı olan TMO yönetimi, varolan lojmanları beğenmemiş ve yeni lojman edinilmesi sıkıntısını çok pratik şekilde çözmüştür. Kurum, Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasına açılan hububat alım kararnamesinin içine, kurumun lojman kiralayabileceğine dair madde koymuştur. Kimsenin ruhu duymamıştır. Bu sayede Genel Müdüre, 2 bin 500 lira bedelle lojman kiralanmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ağustos 2011 00:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumları lojman kiralayabilir mi? İbretlik bir olay

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, kamuda kanayan en büyük yaralardan birisi de lojmanlardır. Emekli oluncaya kadar lojmanda oturan memurların varlığı bilinen bir gerçektir. Şimdi moda haline gelen bir alışkanlık da lojmanı olmayan kamu kurumlarının lojman kiralamasıdır. Nasıl olduğunu anlatalım.

Kamu Konutları Yönetmeliğinin kiralama suretiyle konut sağlanmasını düzenleyen 4 üncü maddesinde hangi makamda bulunanlara ve hangi hallerde lojman kiralanabileceği belirtilmiştir. Buna göre Bütçelerinde yeterli ödeneğin bulunmaması kaydıyla, bağlı ve ilgili bulunulan Bakanlığın teklifi, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Başbakanlıktan izin alınması suretiyle kamu kurum ve kuruluşlarının diğer personeli için de konut kiralanabilmektedir.

Peki kendi kurumunun lojmanı olduğu halde lojman kiralayan kurum var mıdır?

Kurumun istediği kadar lojmanı olsun. Her şey mevzuata uygun olduğu takdirde kim ne yapabilir ki? Eğer mevcut lojmanlar kurum amirinin hoşuna gitmiyorsa ve Başbakanlıktan izin almak da zorsa uygun bir Bakanlar Kurulu Kararnamesinin içerisine yazacağınız ve kimsenin de fark edemeyeceği bir ibareyle bu engel de aşılarak lojman kiralanması mümkündür. Bu olur mu demeyin kamuda her şey mümkün. Örnek mi istiyorsunuz işte size bir örnek:

Bakanlar Kurulunun 2009/15095 sayılı Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Kararında yer alan; "TMO, Ana Statüsü ve bu Karar kapsamındaki faaliyetleri yerine getirmek ve satın aldığı ürünleri işlemek amacıyla tesis, imalathane, idari bina, lojman, depo, arazi, malzeme, demirbaş ve gerekli diğer araç ve gereçleri satın almaya ve kiralamaya yetkilidir." hükmü gereğince ilgili Genel Müdüre lojman kiralamasına müsaade ettirilir ve hiçbir bakanın da ruhu dahi duymaz.

Kararnameye ilk baktığınızda TMO Genel Müdürlüğünün personelinin ihtiyaç duyduğu lojmanlar için kiralama yapılması anlaşılmıyor. Çünkü, Kararnamenin adı Hububatla ilgili, uygulama ise tam tersine. Başta Genel Müdür için olmak üzere lojman kiralamasına gidiliyor. Öğrendiğimiz kadarıyla Genel Müdür için kiralanan lojmana yaklaşık 2.500 TL, diğer personeller içinse azami 600 TL lojman kirası ödeniyor.

Ümit ediyoruz ki Başbakanın ve ilgili bakanın bu işten haberi vardır? Hububat alım kararnamesine böyle bir ibare yazarak mevcut lojmanlar varken lojman kiralatmak ve bakanlar kurulundan bu kararnameyi geçirmek de ayrı bir konu. Bunlar bildiklerimiz, bilmediğimiz daha niceleri var kimbilir? Yanlış anlaşılmasın bu iş sadece bu kuruma münhasır değil. Özellikle Kurullarda bu iş zaten vakayı adiden olmuştur. Nasıl olsa her şey mevzuata uygun ve harcanan Devlet kesesinden. Peki düşük ücretli memur ne yapacak? Onlara lojmanı kim temin edecek? Doğrusu helal olsun demekten başka ne denebilir ki!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber