MEB Yönetici atamada 60 puan ve Anadolu sorunu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ağustos 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-60 Puan Sorunu:

MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin atanmalarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yaparak sınav kazanma barajı olan 60 puanı 70'e yükseltmiştir.

Puanın yükseltilmesi ile beraber 2009 sınavına girip 60-69 aralığında puan alanlarla ilgili iki farklı görüş ortaya çıkmıştır.

Birinci görüş: Yönetmelik değişikliğinde bu hususta kazanılmış hakla ilgili bir hüküm bulunmadığından 2009 sınavına göre yapılacak atamalarda 60-69 aralığındaki yönetici adaylarının atamalarının yapılamayacağı. Bu görüşü destekler nitelikte bir yazıyı da yayımlamıştık.

İkinci görüş: Kişinin kazanılmış hakkı olduğu 60-69 aralığına puan alanların 2009 sınavına göre yapılacak atamalarda başvuru haklarının bulunduğu çünkü sınav sonuç belgelerinde başarılı yazdığı şeklindedir.

Bu durum neden önemli?

2009 sınavının soruları ile ilgili mahkeme kararları gereği yeniden değerlendirme yapılmış ve daha önce 59 puana sahipken son değerlendirmede 60 puana ulaşarak başarılı olan adaylar vardır. Bunlara özellikle bazı illerde hiç başvuru hakkı verilmemiş idarenin sınav sorusunu yanlış düzenlemesine bağlı olarak cezalandırılmışlardır.

Konu ile ilgili olarak bakanlık yetkililerini defaten uyarmakla beraber Personel Genel Müdürlüğü bu durumdaki adaylara en az bir kez başvuru hakkı verilmesi yönünde bir emri yayımlamamış ülke genelinde bütünlük sağlanamamıştır.

Örneğin İstanbul ve bazı iller ili yeniden değerlendirmeden sonra en az bir kez duyuruya çıkarak bu durumdaki adaylara olanak tanımış, Örneğin Mersin ili müdürlükte bu hakkı tanımışken müdür yardımcılığında tanımamıştır. Denizli ili tam başvuru hakkı verecekken duyurusunu geri çekmiş yeniden bir duyuruya çıkmamıştır.

Ülke genelinde karışıklığa, haksızlıklara ve uygulamada birliğin zedelenmesine yol açan bu uygulamalara bakanlığın el atması gerekir.

2-Anadolu Sorunu

Anadolu Liselerine Sınavsız Öğretmen atamalarını durduran Danıştay MEB'nın tüm hesaplarını alt üst etmiştir. Daha önce yönetici atamada Anadolu Lisesi Öğretmenlerine verilen önceliği kaldıran MEB'na Danıştay geçit vermemiş bunun üzerine bu tür okullara yönetici atamaları durdurulmuştu. Özellikle bu nedenle yönetmelikte yeni bir düzenlemeye gidilmişti. Bu düzenlemede 19.12.2010 tarihli yönetmelikle Anadolu Liselerine sınavsız atamanın yolunun açıldığı bu nedenle yöneticilerine de önceliğin kaldırıldığı hüküm altına alınmıştı.

Danıştay'ın durdurma kararı sonrasında MEB'nın acil önlem alması gerekmektedir. Çünkü MEB'nın mevcut durumda rotasyon uygulaması yapması mümkün değildir. Daha önce olduğu gibi Anadolu liselerini kapsam dışında bırakması da mantıklı olmayacak, eşitlik ilkesine aykırı olacaktır.

İdareler geçici tedbir ve zaman kaybı olmaması açısından duyuruya çıkabilirler fakat atamalar için bir süre bekleyebilirler.

MEB Danıştay kararına itirazını mutlaka yapacaktır. İtiraz sonucunu beklemesi durumunda bu süreye kadar atamaları askıya almak zorunda kalacaktır.

Bu nedenlere;

  1. 2009 sınavında 60-69 aralığında puan alanların başarılı sayılıp sayılmayacağının, atamalarda başvuru yapmalarının mümkün olup olmadığını açıklaması, (Örneğin, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönetmelik değişikliğine rağmen 60 puanlı adaylara başvuru hakkı verecek şekilde duyuruya çıktığını da belirtmek isteriz.)
  2. Konuyu garantiye almak adına bu durumdaki öğretmenlerin kazanılmış haklarının korunması için yönetmeliğe geçici madde ilave edilmesi,
  3. Yapılacak atamalarda Anadolu statülü kurumlarda nasıl bir strateji izleneceğinin belirlenmesi,
  4. Bu durumdaki adaylarla ilgili duyuruya çıkmayan illerin birlik sağlanması adına duyuruya çıkmalarını sağlaması,
  5. Anadolu Liseleri ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının sonuçlarını değerlendirmesi ve hızlı bir şekilde kamuoyuna duyurması,

Gerekmektedir.

Aksi halde yine kaos yaşanacaktır. Bazı iller rotasyon duyurusuna çıkmışlar tamamlayacaklar, bazıları sınava dayalı duyuruya çıkmışlardır.

Ülke genelinde birlik sağlanması esasına dayalı olarak idarenin acil tedbir alması gerekir?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber