Sayın YÖK Başkanım: Öğretim elemanı alınırken deneyim şartı aranır mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2011 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haber Gönder ile aşağıdaki şikayet konusu, içeriği uygun bulunarak yayıma alınmıştır.

Muğla Üniversitesi 28 Temmuz 2011 tarihinde verdiği akademik kadro ilanında Köyceğiz Meslek Yüksekokulu için öğretim elemanı alınacağı duyurulmuştur. Söz konusu ilanda Biyoloji, Matematik, Kimya, İktisat ve Kamu Yönetimi bölümlerine Öğretim Görevlisi alınacağı belirtilmiştir.

Bilindiği üzere devlet ve vakıf üniversitelerine öğretim elemanı son 3 yıldır merkezi sınavla ve objektif koşullara göre yapılmaktadır. 31.07.2008 tarih ve 26953 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman ve uzman alımlarına yönelik objektif düzenlemeler getirmiştir. İlgili Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasına göre "Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları dışında adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar" hükmü yer almaktadır.

Ancak Muğla Üniversitesinin 28 Temmuz 2011 tarihli akademik kadro ilanında Köyceğiz Meslek Yüksekokulu İktisat Bölümüne alınacak öğretim görevlisi için ?Alanında en az 7 yıl yükseköğretim deneyimi olmak? şartı koyulmuştur. Benzer şekilde Kamu Yönetimi Bölümüne alınacak öğretim görevlisi için ise ?Alanında en az 4 yıl yükseköğretim deneyimi olmak? şartı koyulmuştur. İktisat ve Kamu Yönetimi Bölümü için koyulan bu özel şartlar ilgili Yönetmeliğe aykırılık teşkil etmektedir.

Bununla birlikte, ?Alanında en az 7 yıl yükseköğretim deneyimi olma? özel şartı konan İktisat bölümüne alınacak öğretim görevlisi için başvuran 7 adaydan sadece biri sınava girmeye hak kazanmıştır. ?Alanında en az 4 yıl yükseköğretim deneyimi olmak? şartı koyulmuştur. İktisat ve Kamu Yönetimi Bölümüne alınacak öğretim görevlisi için başvuran 11 adaydan ise sadece 2 kişi sınava girmeye hak kazanmıştır.

Muğla Üniversitesi tarafından 19 Ağustos 2011 tarihinde yapılan öğretim elemanı sınav sonucuna göre Köyceğiz Meslek Yüksekokulu İktisat Bölümüne öğretim görevlisi olarak sınava giren tek aday olan M.A. K. alınmıştır. Köyceğiz Meslek Yüksekokulu Kamu Yönetimi Bölümüne öğretim görevlisi olarak ise Ç.K. alınmıştır. (Soyismiler aynıdır)

Sonuç olarak, Köyceğiz Meslek Yüksekokulu İktisat Bölümüne öğretim görevlisi alımında 7 yıl, Kamu Yönetimi Bölümüne öğretim görevlisi alımında ise 4 yıl deneyim şartı aranması ilgili Yönetmeliğe aykırı olduğu gibi, öğretim görevlisi alımında objektiflik ve tarafsızlık konusunda şüpheleri akıllara getirmektedir. İktisat ve Kamu Yönetimi Bölümlerine alınan öğretim görevlilerinin aynı soyadı taşımaları da objektiflik ve tarafsızlık konusundaki şüpheleri kuvvetlendirmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber