TV'ler gizli kamera görüntülerini yayınlayamayacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Ağustos 2011 22:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gizli kamerada karar yetkisi mahkemenin

RTÜK Başkanı Davut Dursun, hazırlanan yeni yönetmelikle gizli kamera kayıtlarının kamu yararı gerekçesiyle yayınlanamayacağını, bu konuya mahkemenin karar vereceğini söyledi. Davut Dursun ?Biliyorsunuz gizli kayıt ve benzeri dinlemeler sadece mahkeme kararıyla yapılabiliyor. Hukuki yöntemle yapılacaksa, bu yöntemle tutulan ve alınan görüntüler kayıtlar sesler, ancak ilgili mahkeme kararından sonra yine mahkemede kullanılabiliyor. Savcının iddianamesinde yer alıyor, sadece mahkemede kullanılması gerekirken haber olarak karşınızı çıkıyor. Bu çok çirkin. O nedenle gizli mikrofon, gizli kayıt yöntemini tamamen dışlıyoruz. Kamunun yararına kim karar verecek. Mahkeme karar verecek? diye konuştu. Dursun, geçmişte gizli kamera ve gizli kayıt yüzünden intihar edenler olduğunu hatırlattı.

BAYRAM sonrası yayınlanarak yürürlüğe girecek Yayın Esas ve Usulleri Yönetmeliği'nin en tartışmalı konusunun çocuk oyuncular olduğunu söyleyen RTÜK Başkanı Davut Dursun açıklamalarda bulundu.

Daha önce çocukların reklamda oynamasının yasaklanması hükmünün sektörle yapılan görüşme sonucunda ?çocuklar istismar edilemez? şekline getirilip izin verildiğini hatırlatan Dursun STAR'a yaptığı açıklamada hazırlanan yönetmeliğe göre gizli kamera ve ses kayıtlarının kamu yararı denilerek yayınlanamayacağını ve mahkeme kararı gerekeceğini belirtti. Çocuklarla ilgili düzenlemenin Çalışma Bakanlığı'nın çocukların çalışmasına ilişkin mevzuatta yapacağı değişiklikle yapılması gerektiğinin altını çizen Dursun ?Dünya örnekleri böyle. Birincisi çocukların reklamlarda aktör olarak istihdamı mümkün mü, değil mi? Çocukların aktör olarak istihdam edildiği programların ölçüsü ne olmalı. Bir takım ülkeler bunu yasaklıyor. Bazılarında yaş sınırlaması var. Çalışma Bakanlığı'nı henüz uyarmadık ama uyarma ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz? dedi. Dursun, yönetmelikle ?Herhangi bir şekilde çocuk reklamcılıkta, dizide, filmde oynatıldı aktör olarak bunu istismar anlamına gelebilecek nitelikteyse ihlal kabul edeceğiz. Çocuk 24.00'ten sonra canlı yayına çıkarılıyorsa ceza verilecek? dedi.

Reklam ürün yerleştirmeyle olacak

Dizi ve filmlere artık ?ürün yerleştirme? yöntemiyle reklam verilebileceğini hatırlatan Dursun, AB'ye uyum çerçevesinde bu kararı aldıklarını açıkladı. Bir saatlik programda ancak 4 ürünün yerleştirmesinin yapılabileğini kaydeden Dursun, bu dört ürüne ilişkin ürün yerleştirme süresini normal reklam süresinin dışında tutulacağını, bir saatlik programda 12 dakikalık reklam süresi olduğunu belirtti.

NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber