Balıkçıların yüzü gülmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2011 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde dualarla yeni av sezonunun başlamasıyla denize açılan balıkçılardan bazıları eli boş, bazılarıysa birkaç kasa balıkla geri dönebildi.

Ereğli Mahallesi sahilinde bulunan bir çay bahçesinde balık avlama sezonunun başlaması dolayısıyla mevlit okutuldu. Mevlit sonrası balıkçılar ve etkinliğe katılan vatandaşlar sezonun bereketli geçmesi için dua etti.

Balıkçıları uğurlamaya gelen Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, kendine has özel bir mahalle olan Ereğli'den denize açılan balıkçıların ''Vira bismillah'' diyerek nasiplerini denizde arayacaklarını söyledi.

Törenin ardından balıkçı barınağından dün gece saat 22.00'de denize açılan 6 balıkçı teknesi, sonar ve radar cihazlarıyla yaptıkları kontrollerin ardından ağlarını avlanma yasağının sona erdiği saatten itibaren Hereke ve Altınova açıklarında denize bıraktı.

AA muhabirinin de denize açıldığı Hüseyin Abanoz'a ait ''Gırgır'' adı verilen balıkçı teknesi, Dilovası açıklarında ağ attı. Bir süre sonra toplanan ağlardaki balıklar yeterli büyüklükte olmadığı için yeniden denize bırakıldı. Sabaha kadar aralıklarla İzmit Körfezi'nde ağ atıp-çeken, ancak hiç balık avlayamayan Abanoz'un teknesindekiler, balık olmayınca yanlarına aldıkları kavurmayı yedi.

Abanoz, yaklaşık 4 aydır balık sezonuna hazırlandıktan sonra av yasağının kalkmasıyla ''Vira Bismillah'' diyerek denize açıldıklarını, ancak umduklarını bulamadıklarını söyledi.

Günün ağarmasıyla Ereğli Balık Hali'ne gelen diğer balıkçılar tarafından getirilen birkaç kasa Tekir'in kasası 100 ile 150, Mezgit'in 60 ile 100 lira arasında alıcı buldu. Halde bulunan 1 kasa hamsi ise 130 liradan satıldı.

-''Vira Bismillah'' dediler-

İstanbullu balıkçılar, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla ''Vira Bismillah'' diyerek denize açıldı.

Bu Yıl Ramazan Bayramı'nın 3. gününe denk gelen balık sezonu açılışında Kumkapı, Sarıyer, Rumelifeneri ve Poyraz gibi balıkçı barınaklarından akşam saatlerinde denize açılan balıkçılar, av yasağının kalktığı gece yarısından sonra Marmara Denizi ve Karadeniz'de avlandı.

Av yasağı kalkmadan önce Poyrazköy'deki balıkçığı barınağını ziyaret eden AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk denize açılmak için ağlarını hazırlayan balıkçıların bayramını kutladı. Külünk, ağ ören balıkçılara da yardım ederek, bu yılki balık sezonunun bereketli geçmesinin en büyük temennisi olduğunu belirterek, ''Bu sene daha bir ümitliyiz, İnşallah balık daha bol olacak. Daha ucuz olacak ve sofralarımızdan hiç eksik olmayacak'' dedi.

Gece boyu sardalya ve istavrit tutan İstanbullu balıkçılar, sabahın erken saatlerinde Kumkapı'daki Balık Hali'ne gelmeye başladı. Balıkçılar, toptancı ve perakende balık esnafının yoğun ilgisiyle karşılandı.

Kasalarla teknelerden mezata taşınan istavrit ve sardalyalar, kısa sürede alıcı buldu. Sezonun ilk avı sonrası istavritin kasası 160, sardalyanın kasası 70, Tekirdağ'dan geldiği belirtilen palamutun çifti 30 liradan satıldı.

Öte yandan, bu yıl sezon açılısının bayrama denk gelmesi nedeniyle tayfaları bayram izninde olan birçok teknenin yasak kalkmasına ava çıkmadığı görüldü.

-Bağış: ''Geleceği de düşünün''

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, balıkçılara bereketli bir sezon geçirmeleri için ''Vira Bismillah'' derken, bu bereketin gelecek yıllarda da yaşanabilmesi için sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkati çekti.

Bağış, yaptığı yazılı açıklamada, çevre dostu ve sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarına, yalnızca yasalara uyma zorunluluğu olarak bakmamak gerektiğini vurguladı.

Egemen Bağış, açıklamasında, ''Vira bismillah derken geleceği de düşünün. Yeni düzenlemeleri balık rezervlerimizi korumak ve denizlerin bereketini her yıl görmek isteyen herkesin sahiplenmesi gerekiyor'' ifadelerine yer verdi.

-Balıklara AB Bakanlığı koruması-

Öte yandan, Avrupa Birliği Bakanlığından yapılan açıklamada, avlanma yasağı sona ererken, denizlerdeki balıkların doğru şekilde avlanması ve çevre dostu balıkçılık tekniklerinin uygulanması için bakanlıkla sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yaptığı belirtildi.

Dünyanın en zengin denizleriyle çevrelenmesine rağmen Türkiye'nin balık rezervleri son yıllarda ciddi bir azalmayla karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, kirlilik, aşırı avlanma ve yanlış avlanma yöntemlerinin kullanılmasından kaynaklanan bu sorun nedeniyle Türkiye'nin denizlerinde bol miktarda bulunan uskumru, kalkan ve orfoz gibi birçok balığın, tükenme sınırına geldiğine dikkat çekildi.

Avrupa Birliği Bakanlığının da sürdürülebilir balıkçılık yöntemlerinin kullanılmasını desteklemek için bu konuda proje geliştiren sivil toplum kuruluşlarına ''Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu-II'' programı dahilinde mali ve teknik destek verdiği ifade edildi.

-İtalyan ve Türk balıkçılar birlikte ağ atıyor-

Açıklamaya göre, Bakanlık, program kapsamında Türkiye ve AB'den 6 balıkçılık projesine destek veriyor. Destek alan tüm projelerin ortak amacı, rekabetçi balıkçılık endüstrisiyle sürdürülebilir balık rezervleri ve deniz eko-sistemi arasında doğru dengeyi sağlamaya öncelik veren AB balıkçılık politikasının, Türkiye'ye en kolay ve en gerçekçi şekilde uyarlanabilmesi. Bu politikanın kağıt üstünde kalmaması için harekete geçen sivil toplum kuruluşları da Avrupalı ortaklarıyla AB'deki en başarılı uygulamaları Türk balıkçılarına öğretmeye başladı.

Sinop'un Güzelkent Belediyesi, İtalyan Ulusal Balıkçılık Kooperatifi Derneği ''LEGA PESCA'' ve Güzelkent Balıkçılık Kooperatifi ile 155 bin avro bütçeli bir proje yürütüyor. Proje kapsamında 250 balıkçı, üretici ve satıcı AB balıkçılık standartları konusunda kapsamlı eğitimler alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber