Memur uzlaştırmasında orta yol aranıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 06 Eylül 2011 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur zammında son kararı verecek ?Uzlaştırma Kurulu'nun yapısını netleştirmek için taraflar bir araya geliyor.

Memura toplu sözleşme hakkı getirecek yasal düzenlemede sona yaklaşıldı. Ramazan Bayramı nedeniyle ara verilen hükümet ile memur sendikaları arasındaki kritik görüşmelerde Uzlaştırma Kurulu'nun yapısı başta olmak üzere anlaşma sağlanamayan 4 konu ele alınacak.

Kurulun kimlerden oluşacağı konusunda Maliye, Çalışma Bakanlığı ve memur sendikalarından üç farklı öneri geldi. Çözüme ulaşılması halinde tasarı taslağının bu ayın ortalarında Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor.

9 ya da 11 üye

Memurun gelecekteki maaş zammında son sözü söyleyecek uzlaştırma kurulu için Maliye Bakanlığı'ndan 9 üyeli yapı önerisi geldi. Buna göre Kurul'un 4 üyesini memur sendikaları, 4 üyesini kamu işveren yani hükümet belirleyecek. Aynı zamanda ?başkan' olacak 1 üyeyi ise Bakanlar Kurulu atayacak. Çalışma Bakanlığı ise 9 üyeli kurulun 3 memur, 4 hükümet temsilcisi ile Yargıtay 9. Daire Başkanı ve bir öğretim üyesinden oluşmasını istiyor. Her iki öneriye de karşı çıkan memur sendikaları ise; 4 memur ve 4 kamu temsilcisi ile Yargıtay, Danıştay ya da Sayıştayídan 1, üniversitelerden de 2 olmak üzere toplam 11 üyeli yapı öneriyor.

3 kritik madde masada

Görüşme masasında dayanışma aidatı, hizmet kolları ve toplu sözleşme düzeneği gibi 3 kritik konunun da çözümü bekleniyor. Sendikalar, dayanışma aidatı ödemeyen memurların toplu sözleşme haklarından yararlanmalarını istemezken, hükümet bu teklifi düzenlemeye eklemek istemiyor. Hükümetíin ?İşveren tek, sendika da tek olsun. Hizmet kolu sendikaları yerine sadece konfederasyonla toplu sözleşme imzalansın? önerisi de sendikalar tarafından şiddetle reddediliyor.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber