Harcırahlara Yeni Düzen (1)

6245 sayılı Harcırah Kanununda son olarak 2003 yılında değişiklik yapılmıştı. Bu değişiklik sonrasında tebliğle yapılan düzenleme ile eş, sağlık ve istek üzerine yapılan nakillerde harcırah verilmesi uygulaması kaldırılmıştı. Ancak, idare mahkemelerinin; eş veya sağlık durumu nedeniyle yapılacak nakillerde harcırah verilmemesini Anayasa'nın ilgili maddeleri ile birlikte yorumlayarak idare aleyhinde karar vermeleri ve Danıştay'ın 6245 sayılı Kanunda yapılan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürmesi üzerine harcırah kanunu yeniden değiştirilmiştir. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Nisan 2005 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişiklik 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı "Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da yer almaktadır.

6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinin (1) numaralı bendinin şu şekildeydi:
"Madde 10 ? Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:
1. Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar;"

Yukarıdaki maddede yer alan (1) numralı bentteki "Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" ibaresi 5335 sayılı torba kanunun 4'üncü maddesi ile "Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" şeklinde değiştirilmiştir.

Buna göre harcırah verilebilecek durumlar şu şekildedir:
1- Zorunlu yer değiştirme,
2- Sınav,
3- Sağlık sebepleri
4- Eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları)

Kimler harcırah alamayacak? : Yukarıda belirtilen dört durum dışında yer alan ve istek üzerine yapılan naklen atamalarda harcırah verilmeyecektir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber