Gelir uzmanları, Gelirler İdaresi Başkanlığı ile davalık oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2011 18:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı bünyesinde bulunan vergi denetim birimlerinin dörtlü yapısının tek çatı altında toplanması tartışmalara sebep oldu. Vergi denetmen yardımcıları ve devlet gelir uzman yardımcıları ile aynı sınava tabi tutulup mesleğe alınan, her iki unvan gibi yeterlilik sürecinden geçtikten sonra görevine atanan gelir uzmanları, düzenlemenin aleyhlerinde olduğu iddiası ile Gelirler İdaresi Başkanlığı'na dava açtı.

Gelir Uzmanları Derneği Başkanı Muhammed Akgün, konuya dair açıklamasında 2003 ve 2004'te yapılan tek bir sınavla devlet gelir uzman yardımcısı, gelir uzman yardımcısı, vergi denetmen yardımcısı alındığını, 2005'te yapılan tek bir sınavla da devlet gelir uzman yardımcısı, gelir uzman yardımcısı alındığını, seçim yaparken de üç unvanda eşdeğer kadro olduğundan herhangi bir kriter gözetilmediğini kaydetti.

5 Mayıs 2005 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5345 Sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un yayımlanmasıyla gelir uzmanlığı unvanının içinin boşaltıldığını ifade eden Akgün, kanunun kabulünden önce Başbakanlık resmi web sitesinde yayınlanan taslak metinde üç unvan arasında ayrım bulunmamasına karşın, bir takım baskı gruplarının etkisiyle çok değişik bir metnin yasalaştığını, gelir uzmanlığının diğer iki unvandan farklılaştırıldığını ileri sürdü.

Dava sürecinin devam ettiğini aktaran Akgün, halihazırda gelir uzmanlarının Gelir İdaresi Başkanlığı merkezinde devlet gelir uzmanlarıyla aynı inceleme ve araştırmaları yaptığını belirtti. Devlet gelir uzmanı kadrosunun yetersiz olması sebebiyle Gelir idaresi Başkanlığı merkezinde yaklaşık 270 kariyer gelir uzman ve yardımcısının halen görev yaptığını, vergi dairelerinde ise tarama-kontrol servislerinde vergi müfettişleri gibi vergi incelemeleri yaptığını iddia etti.

Mesleğe yeni başlayan gelir uzman yardımcılarının yüzde 60'tan fazlasının yeterlik sınavından evvel kurumdan ayrıldığını, yeterliliğini vermiş gelir uzmanlarının da pek çoğunun başka kurumlara yatay geçiş yapmaları sebebiyle kurumda kariyer uzman tutulamadığı, ciddi bir emek ve zaman israfının yaşandığını ileri süren Gelir Uzmanları Derneği Başkanı Akgün, "Devlet gelir uzmanları ve vergi müfettişleriyle aynı okullardan mezun olan, aynı sınavla mesleğe alınan ve aynı işleri yapan kariyer gelir uzmanları yapılacak bir düzenlemeyle vergi müfettişi veya devlet gelir uzmanı olarak atanmalı." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber