İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Uzman öğretmenlikte yeni mağduriyet

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Eylül 2011 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü; 15/06/2011 tarih ve 40105 sayılı yazı ile ; Uzman Öğretmenlik Sınavını kazan ve o dönemde yüksek lisans yapmış olanlardan kontenjan sınırlaması nedeniyle Uzman Öğretmen olamayanlara başvuru hakkı tanımış ve yargıyı büyük bir yükten kurtarmıştı.

Bu öğretmenlerden MEB aleyhine ava açanlar kuruma başvurdukları dilekçe tarihi itibari ile bu duyuru ile başvuruda bulunacaklar ise başvuru tarihi itibari ile uzman öğretmenlik sertifikası almaya hak kazanacaklarının belirtildiği yazıya rağmen bugünlerde okullara ulaşan sertifikaların Temmuz 2011 başı itibari ile düzenlendiği görülmektedir.

Sertifikalarla beraber gönderilen yazıda mali hakların Sertifika Düzenlenme tarihinden itibaren verilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Oysa ki bakanlığın başvuru öncesi yayımladığı yazıda yukarıda da belirttiğimiz gibi, dava açanlar idareye başvuru tarihi(dilekçe tarihi), dava açmayanların ise Temmuz 2011'deki başvuru tarihi itibari ile Uzman olacakları belirtilmişti.

Bakanlığın yanlış uygulaması ve yönetmelik düzenlemesi sonucu mağdur olan yıllardır bu haktan yararlanamayan öğretmenler yeniden mağdur edilmektedirler.

Bu durumda öğretmenlerin geçmişe yönelik mali haklarını alabilmeleri için yargıya başvurmaları gerekecektir. Yani daha önce yaşanan idareye dilekçe vermek, red cevabı almak ve bu cevaba istinaden dava açma süreci tekrar edecektir.

Bir yandan yargı yükten kurtarılırken bu kez de yeni bir yük ortaya çıkarılmaktadır.

Öğretmenlerin sertifikayı tebliği aldıkları tarih itibari itiraz etmeleri ve red cevabından itibaren 60 gün içinde dava açmaları gerekecektir.

Yada 60 gün içerisinde sertifikanın düzenlenme tarihine ilişkin yargıya başvurabileceklerdir.

Bu arada bu gelişmelerden haberdar olmayan yani Temmuz ayında başvuru yapamayan öğretmenlerin var olduğu bilgisi bize ulaşmaktadır. Bu öğretmenler için de MEB tarafından yeniden başvuru alınması uygun olacaktır.

Yukarıdaki mağduriyetlerden daha vahimi ise yıllardır düzenleme yapmayan MEB'in bu hakkı elde etmek isteyen öğretmenlerin gerek mali gerekse yöneticilik için puansal kayıplarıdır.

MEB'in artık bu konuya bir çözüm bulması kaçınılmazdır?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber