Yaş düzenlemesi POMEM'i kapsar mı?

8 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KHK'lardan birisi de 643 sayılı KHK'dır. Bu KHK'nın 9. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ek 40. madde eklenmiştir. Ek 40. madde, özel yarışma sınavlarıyla tabi tutulmak suretiyle alınan kadrolarda üst yaş sınırının, "sınavın yapıldığı tarihte otuzbeş yaşını doldurmamış olmak" şeklinde uygulanacağını hüküm altına almıştır. Bir çok meslek mensubu ve POMEM adayları, özel yarışma sınavlarındaki kastı yanlış olarak değerlendirdiği için, doğru olmayan sonuçlara ulaşmaktadırlar. Bu konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2011 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

643 sayılı KHK'nın 9. maddesi şu şekildedir:

"Ek Madde 40- Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan ve bu Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolara atanmak amacıyla kurumlarınca yapılacak özel yarışma sınavlarına başvurularda üst yaş sınırı; özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın sınavın yapıldığı tarihte otuzbeş yaşını doldurmamış olmak şeklinde uygulanır.

Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da birinci fıkra hükmü uygulanır"

Bu düzenlemeye ilişkin ilk yorumumuzu 8 Haziran 2011'de yapmıştık. Tıklayınız.

Mevzuatımızda, "Mesleğe Özel Yarışma sınavıyla" alınmanın kimleri kapsadığına dair bir tanım bulunmamaktadır. KPSS Yönetmeliği 3/5/2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin 29. maddesi ile iki yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Birisi, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Özel Yarışma Sınavına Tabi Tutulmak Suretiyle Girilen Meslekler İçin Yapılacak Eleme Sınavı Hakkında Yönetmelik"tir. Bu yönetmelik şuan yayından kaldırılmıştır. Ancak bu yönetmelikte dahi "Mesleğe Özel Yarışma sınavıyla" ifadesi, KPSS-A diye adlandırılan mesleklere girişi düzenlemek için kullanılmıştır.

Diğer taraftan, yukarıdaki madde metni sadece "Mesleğe Özel Yarışma sınavıyla" ifadesini kullanmamıştır. Bunun yanı sıra, 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin Ortak Hükümler bölümünün A fıkrasının (11) numaralı bendine atıfta bulunmuştur. Bu madde sadece KPSS-A kadrolarını düzenlemektedir. Dolaysıyla düzenleme sadece 657/36. madde A/11'de geçen kadrolarla sınırlıdır. (Kadroları görmek için tıklayınız.)

POMEM kadroları, 657'nin 36. maddesi A//11 bendinde yer almamaktadır. 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 24. maddesinde düzenlenmiştir. POMEM için yaş düzenlemesi de burada yer almaktadır. Dolaysıyla, Meclis yetkililerince POMEM adaylarına verildiği belirtilen cevaplar doğru değildir. Düzenleme POMEM'i kapsamadığı için, yaş düzenlemesinin yönetmelikle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yükseltilebileceği yönündeki değerlendirmeler doğru değildir. POMEM adayları için üst yaş sınırının yükseltilebilmesi için kanunun mutlaka değişmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber