MEB, yurt dışı görevinde sözlü sınavı uygulamaya koydu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ekim 2011 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın öğrenim çağındaki çocuklarının eğitim ve öğretimini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca yurtdışında öğretmen görevlendirmeleri yapılmaktadır.

Bu görevlendirmelere ilişkin esas ve usuller 03/07/2003 tarih ve 25157 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonun Çalışma Esas ve Usulleri ile bu komisyon tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin 05 Haziran 2003 tarih ve 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 13/01/2007 tarih ve 26402 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelikle düzenlenmiştir.

MEB'e Ait Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelik Yoktur

Milli Eğitim Bakanlığı personeli hakkında bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması ?26/11/2009 tarih ve 27418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik? ile yürürlüğe konulmasına rağmen hiç uygulanmadan, bu yönetmelikte ?14/05/2010 tarih ve 27581 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik? ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı personelinin yurt dışına gönderilmesinde ?Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelik? devre dışı bırakılarak sadece ?03/07/2003 tarih ve 25157 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonun Çalışma Esas ve Usulleri ile bu komisyon tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin kararın? uygulanmasına yol açılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün 12/08/2010 tarihinde internet sitesinden yayınladığı duyuruda;

?Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın öğrenim çağındaki çocuklarının eğitim ve öğretimini sağlamak amacıyla Bakanlığımızca yurtdışında öğretmen görevlendirmeleri yapılmaktadır.

Yurtdışına görevlendirilmek için genel olarak;

1- En az beş yıl öğretmenlik yapmış olmak,

2- Son üç yıl içinde en az iyi derecede sicil almış olmak,

3- Kınama üzeri ceza almamış olmak,

4- Avrupa ülkelerinde görevlendirilmek üzere, yurtdışında ilk defa görevlendirilmek isteyenlerin Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Sınavından KPDS' den 50 ve üzeri puan almaları, daha önce yurt dışında görevlendirilmiş olanların ikinci kez (hangi görevle olursa olsun) görevlendirilebilmeleri için, (KPDS) en az D (60 puan) düzeyinde belge almaları,

5- Yapılacak mesleki yeterlilik sınavı ve temsil yeteneği mülakatında başarılı olmak,

şartları aranmaktadır.

Yurtdışında görevlendirilmek üzere, özellikle Avrupa ülkeleri için başvuru yapacak öğretmenlerin yabancı dil belgelerini edinmelerini teminen bu duyurunun yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Konunun İl Milli Eğitim Müdürlüklerince, kurumlarındaki bütün öğretmenlere duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.? açıklamasında bulunmuştur.

Bu açıklamaya göre yurtdışında öğretmen görevlendirmelerinde mesleki yeterlilik sınavı ve temsil yeteneği mülakatı yapılmaktadır

2010 Yılı Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlilik Sınavı İle Temsil Yeteneği Mülakat Kılavuzundaki ?Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerin sınavı; ?Mesleki Yeterlik Sınavı? ile ?Temsil Yeteneği Mülakatı? olarak iki aşamalı olarak yapılacaktır.? açıklamasına göre yurtdışında öğretmen görevlendirmelerinde mesleki yeterlilik sınavı ve temsil yeteneği mülakatı yapılmaktadır.

MEB Yurtdışında Öğretmen Görevlendirmelerinde Yazılı Sınavı Kaldırdı

Gelelim 2011 yılına, 27 Eylül 2011 tarihinde yayınlanan Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenler İçin Temsil Yeteneği Mülakatı Kılavuzuna göre yurtdışında öğretmen görevlendirmelerinde sadece temsil yeteneği mülakatı yapılacaktır. Dış ilişkiler genel müdürlüğü daha önce yaptığı kendi duyurusuna uymamaktadır.

MEB bu kılavuzda ?03/07/2003 tarih ve 25157 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonun Çalışma Esas ve Usulleri ile bu komisyon tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin kararı? dayanak göstermektedir.

Bu kararı incelediğimizde; Kararın ?Yurt dışında görevlendirilecek personelde aranılacak şartlar? başlıklı 7. maddesi, (j) bendinde; ?yapılacak sınavlarda başarılı olmak? hükmü bulunmakta ve devamında ?Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı yılı takip eden üçüncü yılın sonuna kadar geçerlidir? ifadesi bulunmaktadır.

MEB Bakanlar Kurulu Kararına Aykırı Hareket Etmektedir

Bu bakanlar kurlu kararı sınavlardan bahsetmektedir. Yani en az iki sınav olması gerektiğinden hareketle zaten bu karara göre çıkarılan ?Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelik? te iki sınav bulunmakta ve bu sınavlara mesleki yeterlilik sınavı ve temsil yeteneği mülakatı adı verilmektedir.

Fakat MEB ?Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelik? kapsamında bulunamadığından bakanlar kurulu kararına göre hareket etmektedir. Bankalar kurulu kararında ?yapılacak sınavlarda başarılı olmak? hükmü bulunduğundan MEB, radikal bir kararla aslında bakanlar kurulu kararının özüne ve sınavın çoğul olmasına aykırı olarak sadece mülakat sınavına dönmüştür.

Darısı diğer sınavların başına.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber