İŞKUR'un sitemize gönderdiği açıklama

19 Ekim'de yayımladığımız haberde, İŞKUR Ostim Şubesinin işçi alımına dair uygulamasını haberleştirmiştik .Söz konusu haberde, liste güncelleştirmesi yapıldığını ve ayrıca ayrı ayrı oluşturulması gereken KPSS puanlılar listesi ile öncelikliler listesinin ayrıştırılmadığını belirtmiştik. İŞKUR açıklamasında, liste güncelleştirmesinin sistemle ilgili yaşanan sorunlardan kaynaklandığı ve zaman zaman yapıldığı belirtilmiş, ayrıştırılmayan listenin ise kişiler, aynı yazılı ve sözlü sınavına girileceği için herhangi bir hak kaybı doğurmayacağı bildirilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ekim 2011 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlgili haberde yer alan birkaç hususun İŞKUR'la ilgili yanlış bilgilenmeye neden olmaması için bu açıklamaların yayınlamasını rica ediyorum.

İŞKUR aracılığı ile yapılan kamunun işçi alımları "Kamu kurum ve kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te yer alan usullere göre yapılır ve bu konudaki uygulama tüm İŞKUR'da standarttır, birimler arasında herhangi bir uygulama farklılığının olması mümkün değildir.

Bahsi geçen nihai liste güncellemesi ise sistemle ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı zaman zaman yapılmaktadır. Bu durum ilk olmadığı gibi işlemlerin yapıldığı sistemden kaynaklanan hataların mevcudiyeti halinde, tespit edildiği an herhangi bir hak mahrumiyetine sebebiyet vermemek için her zaman mümkün olabilecek bir durumdur.

Kamu işyerleri işçi alımlarına yapılan başvurularda, başvuru sahiplerine; başvuruları ile ilgili olarak, son başvuru tarihi, listelerin oluşturulması ayrıca listeler oluştuktan sonraki süreçle ilgili ayrıntılı bilgi verilmekte; internet üzerinden başvuranlar ise başvuru sonucu oluşan başvuru belgesinde ilgili tüm açıklamaları görebilmektedirler.

Bu doğrultuda; yapılan açıklamaları burada paylaşırsak sanırım İŞKUR'la ilgili yanlış anlamaların da önüne geçilmiş olur..

Kamu taleplerine başvurular İŞKUR şubelerinden veya internet üzerinden yapılabilir. Başvuru kriterlerine şartları uyan başvuranların KPSS puanları OSYM den otomatik olarak sistemimize aktarılır ve son başvuru tarihini takip eden gün sistem tarafından açık iş sayısının üç katı, müfettiş, kontrolör, denetmen, denetçi ve uzmanların yardımcı ve stajyerlerine yönelik talepler için açık iş sayısının beş katı oranında puan sırasına göre otomatik olarak listeler belirlenir. Öncelikliler ise öncelikli başvuranlar arasından öncelik tarihlerine göre aynı oranlara sistem tarafından belirlenir. Ancak otomatik olarak gerçekleşen ve herhangi bir müdahele olmayan bu listelerle ilgili sistemden kaynaklanabilecek olası aksaklıkların önüne geçmek için görevliler, adres yanlışlıkları, çift başvurular ve yanlış listeleme gibi hataları kontrol ettikten sonra listeleri onaylayarak yayınlar. Listeler ayrıca talebi veren kuruma gönderilir. Sonradan tespit edilen aksaklıklar/sistemsel hatalar herhangi bir hak kaybını önlemek için düzeltilerek listeler zaman zaman güncellenebilmektedir.

Başvurularla ilgili olarak Öncelikli listeleri ayrı olarak yayınlanır. Ancak öncelikli listelerinin ayrı olarak yayınlanması veya puanla başvuranlarla birlikte yayınlanması bütün öncelikliler ve puanlılar aynı yazılı veya sözlü sınava tabi olacağından ayrıca ilgili kurumlara giden listelerde öncelikli yada puanla başvuran olduğu belgeleriyle bilindiğinden herhangi bir üstünlüğe neden olamaz.

Bahsi geçen talebin nihai listesindeki güncelleme ise; son başvuru tarihinden önce öncelikli olarak başvurduğu ve listeye girmeyi hak ettiği halde sistem tarafından listeye alınmayan vatandaşlarımızın itirazı üzerine listeler kontrol edildikten sonra sistemin hatası tespit edilmiş, liste tekrar çıkartılarak yayınlanmıştır. Listeye sonradan giren önceliklilerin Başvuru Tarihleri ve Belgeleri Sistemde kayıtlı olarak yer almaktadır.

Öncelikli listenin puanlılar listesiyle ortak yayınlanmasının yukarıdaki açıklamadan anlaşılacağı üzere bir üstünlük veya öncelik yaratması söz konusu değildir.

Ayrıca listeler herkesin görebileceği şekilde yayınlanmaktadır. Puanlar ve sıralamayla ilgili itiraz ve yargı yolu açıktır. Başvuru sahibinden daha düşük puanlı birinin sizin başvurduğunuz talepte siz giremediğiniz halde listeye girdiğini tespit etmeniz durumunda doğrudan sonuca itiraz edebilirsiniz.

Başvuru sürecinde ve listelerin oluşumu sürecinde İŞKUR'un hiçbir müdahalesi olmadı halde akıllarda soru işaretleri oluşturmak doğru değildir. Kamu alımlarında İşkur birimleri arasında uygulama farklılıklarının olması mümkün olmadığı gibi tüm işlemler Genel Müdürlük ilgili birimlerince de sıkı bir takibe tabi olmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber