Okul idarelerinin açıköğretim çilesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ekim 2011 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce Halk Eğitim Merkezleri tarafından yapılmakta olan Açık İlköğretim ve Açık Lise iş ve işlemleri bu yıl okullara devredilmiştir.

Artık Açık İlköğretimlerden tüm İlköğretimler, Açık Liselerden ise Meslek Liseleri ile Genel Liseler sorumludurlar.

Başlangıçta yapılan toplantılarda bu öğrencilerin de yöneticilik norm kadro hesaplamasında hesaba katılacağı, bu işleri yapan yöneticilerin mağdur edilmeyeceği söylenmişti.

Bu konuda en küçük ilerleme olmadığı gibi ders kitaplarının dağıtımı da okullara verilmiştir.

Her öğrencinin bir çok kitabı vardır bu kitaplar bir depoya gelmekte okullar da bu depolardan alarak öğrencilere dağıtmaları istenmektedir.

Bu hem maliyet hem de başlı başına personel gerektiren bir iştir. Örneğin 200 Açık Lise kaydı alan bir okul bu öğrencilerin kitaplarını taşımak için araca, dağıtmak için de personele ihtiyaç duymaktadır.

MEB'in bu işe köklü bir çözüm bulması gerekir.

Kitap dağıtımı konusu çözüm öğrencilerden biraz daha fazla ücret alınmasıyla çözümlenebilir. Yani şu anda 20TL olan ücretin 30TL yada eskisi gibi 40TL ye çıkarılarak kitapların adrese gönderilmesi en mantıklı çözümdür. Ücretin arttırılarak kitapların adrese gönderilmesi öğrencileri de rahatlatacaktır. Bu ücret artışı onları etkilemeyecektir çünkü kitap almak için verilen yol ücreti de bu kadar tutabilmektedir.

Açık Öğretim konusunun çözümü için ise en mantıklı yol; her il yada ihtiyaca göre ilçe merkezlerinde bu konuda birimler oluşturulmasıdır. Bu işten sadece bu işte uzmanlaşacak kişiler görev yapmış olurlar. Bu da hem zaman kaybını hem de hataları önleyecektir.

Bakanlık bu işi okullardan almayacaksa;

Bu tür kayıt yapan okulların yönetici norm kadrolarını arttırmalıdır. Böylece okulları bir nebze olsun rahatlatmış olacaklardır.

Açık meslek liselerinde bu yönde bir kadro tahsisi vardır fakat onların kitapları ve kaynakları da çok fazladır.

Her işin okullara yüklenmesi okulların eğitim öğretim faaliyetlerine zarar vermektedir. Çünkü her kurum işlerini okullar kanalıyla çözme yoluna gitmektedir.

Örneğin;

İstatistiki çalışma yapılacaktır okullara, açık öğretim okullara, THK yardım zarfları okullara, Türk Dünyası Vakfına yardım toplanacak okullara?

Bakanlığın konuya sağlıklı, mantıklı ve kalıcı çözüm bulması ümidiyle?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber