AYB'den İstanbul-Ankara YHT hattı için 400 milyon avro finansman

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2011 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üye devletlerin sahibi olduğu, uzun vadeli kredi veren Avrupa Birliği kredi kuruluşu Avrupa Yatırım Bankası (AYB), İstanbul-Ankara yüksek hız demiryolu için 400 milyon avro finansman sağladığını duyurdu.

AYB tarafından yapılan açıklamada, Ankara ile İstanbul arasındaki ana ulaşım koridoruna ilave bir katkı olarak TCDD lehine 400 milyon avro sağlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Bu ilave finansman, yüksek hız demiryoluna (YHT hattı) verilen toplam AYB desteğini 1,25 milyar avroya, Türkiye'nin demiryolu sistemine son on yılda verilen AYB desteğinin toplam tutarını da 2,4 milyar avro düzeyine çıkarmaktadır. Bu kolaylık AYB'nin, öncelikli demiryolu projelerinin finansmanında ve ülkedeki ulaştırma biçimleri dengesini demiryolları lehine değiştirme çabalarında Türkiye'nin kilit finansal ortağı olma konumunu daha da pekiştirmektedir.''

Demiryolu faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini geliştirmek suretiyle demiryolu taşımacılığının payının artırılmasına yönelik Hükümet planlarının kilit unsurunu bu projenin oluşturduğu vurgulanan açıklamada, böylece Marmaray Boğaz Tüp Geçişi ile bağlantı kurularak iki kıta arasında tren bağlantısının mümkün hale geleceğine işaret edildi.

Projenin ayrıca AB politikasının kilit strateji hedeflerini de desteklediği vurgulanan açıklamada, ''Proje IV. Pan-Avrupa Koridorunun devamıdır. Avrupa Birliği, aynı zamanda Katılım Öncesi Enstrümanı (IPA) fonları üzerinden YHT projesine 120 milyon avro hibe sağlamaktadır. Dolayısıyla bu proje, ülkenin sürdürülebilir ulaşım altyapısına yapılan öncelikli yatırımlarda AB hibelerinin ve AYB kredilerinin tamamlayıcı nitelikte kullanılmasına mükemmel bir örnektir'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber