Nükleer santralin ilk ünitesi 2019'un ortasında bitecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2011 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Alexander Superfin, santralin ilk ünitesinin 2019 yılının ortasında biteceğini düşündüklerini bildirdi.

Superfin, Ankara Hilton Otelinde düzenlediği basın toplantısında, Akkuyu nükleer santralini işletmeye başladığında personelin yüzde 25-30'unun Türk olmasını istediklerini, bu rakamın daha yukarıya da çekilebileceğini kaydetti.

Türk personelin nükleer santralde işe başlayabilir olması için Rusya'da eğitime tabi tutulması ve oradaki santrallerde pratik eğitimlerin de alması gerektiğini anlatan Superfin, Türk personelin sadece mühendislik alanında değil, diğer altyapı ve hizmet sektöründe de kullanılacağını söyledi.

Santralin inşaat hazırlık çalışmalarına gelecek senenin ikinci yarısında başlamayı düşündüklerini dile getiren Genel Müdür, hazırlık çalışmalarının yaklaşık 2 yılı alacağını, kampüs alanı, yaşam alanı ve diğer altyapı unsurları tamamen kurulduktan sonra ve TAEK'ten inşaat lisansı aldıktan sonra inşaata başlanacağını, bunun da yaklaşık 2014 yılının ortasını bulacağını söyledi.

-Kriz santralin kurulum maliyetine etki eder mi--

İlk aşamada tasarım çalışmaları yapacaklarını, tasarım için sözleşmelerin Rus firmalarla imzalandığını kaydeden Superfin, saha etüt çalışmaları için de Türk firmalarla ek sözleşmeler imzaladıklarını bildirdi.

Küresel ekonomik krizin söz konusu yatırım için ortaklık arayışlarını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine Superfin, krizin belli ölçüde uluslararası finans durumunu etkilediğini, bu süreçte yatırımcıların daha dikkatli olmaya çalıştığını ve beklemeye başladığını söyledi. Şu anda hem uluslararası hem de Avrupa düzeyinde krizin atlatılmasıyla ilgili olarak olumlu çalışmalar yapıldığını kaydeden Superfin, şöyle konuştu:

''Ben şunu emin olarak söylemek istiyorum, bu ortamda dahi yatırımcı aslında iyi, uzun vadeli ve güçlü projelere yatırım yapmaktan vazgeçmez. Yalnız şöyle bir senaryo da ortaya çıkabilir. En kötü durumu dikkate alalım. Durumlar kötüleşiyor, kriz çıkılmaz bir hal alıyor. Böyle bir durumda bile Rusya hükümeti kendi sorumluluğunu yine yapmaya devam ederek bu projeye devam edecektir. Bunun bir ispatı da iki gün önce Rus yatırımcılar tarafından aldığımız ilk ödemedir. Rusya kendi sorumluluğunu yapmaya devam edecektir.''

-Sismik araştırmalar nükleer santralin kurulumuna izin veriyor-

Bölgede 30 yılı aşkın süredir elde edilen istatistiki veriler ve son bir yıl içerisinde yapılan araştırmaların şantiye arazisinde nükleer güç santrali kurumuna izin verdiğini ifade eden Superfin, ''Ancak bu veriler nihai hal almamıştır daha. 4 ayrı bağımsız taşeron tarafından bu çalışmaları yürütüyoruz. Onların bu verileri birleştirmesi gerekiyor. Tek bir pozisyon almak için Türk ve Rus tarafından en iyi bilimadamları toplanarak bu verilerin incelemesini yapacaklar. Sonra veriler TAEK'e gönderilecek ve onaylanacak'' dedi.

Nükleer santrallerin istenilen her doğalgaz felaketine karşı tasarlanabildiğini belirten Genel Müdür,''Bu aşamada şunu söylemek isterim. Şu anda elde ettiğimiz sismik düzey burada nükleer çalışma yapmaya izin veriyor. Umarım 2012'nin ilk çeyreğinde bu netlik kazanır'' dedi.

Superfin, şirket hissedarlarının sermaye artışında bulunduğunu belirterek, ''1 milyar 200 milyon lira civarında bir artış yapıldı. Bu para 2012 ve 2013 yıllarında projenin hayata geçirilmesi için kullanılacak'' diye konuştu.

Superfin, Akkuyu nükleer güç santrali projesinin finansal açıdan yapılandırılması için hem yerel hem de yurt dışından gelen yatırımcılarla müzakereleri devam ettirdiklerini de açıkladı.

-Türk üretim şirketleri araştırılacak

2012 yılının ilk çeyreğinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bir çalışma grubu oluşturularak olası Türk ekipman üreticileriyle ilgili müzakereler yapmayı düşündüklerini de belirten Superfin, Türk üreticilerden ekipman ve malzeme alımını maksimum seviyeye çıkartmak istediklerini vurguladı.

-Greenpeace üyelerinden nükleer santral protestosu-

Bu arada, ''hoş geldiniz'' sözleriyle basın toplantısına başlayan Superfın'ın sözlerini kesen protestocu, ''hiç hoş gelmediniz Superfin, Türkiye nükleer santral istemiyor, nükleer santral kirlidir'' diyerek pankart açtı. Greenpeace üyesi olduğu öğrenilen gösterici güvenlik görevlileri tarafından basın toplantısının yapıldığı salondan dışarıya çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber