Eğitimde 'hepsi bir yerde' dönemi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Aralık 2011 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlık derslik açığını çözmek için eğitim kampusları kuracak. Özellikle çok göç alan İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere eğitim kentler geliyor. Kampuslarda anaokulundan ortaöğretime 10 okulun yer alması bekleniyor

Ömür EMLİK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 'eğitim kentler' için düğmeye bastı. Proje özellikle göç alan ve derslik açığı bulunan büyükşehirlerde uygulanacak. Şehirlerin genişlediği istikametlerde eğitim kampusları kurulacak. Eğitim kentlerde, anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim kurumları bir arada olacak.

- ŞEHİR DIŞINA DOĞRU: Bakanlık, şehir merkezlerinde yeteri kadar geniş arazi olmaması nedeniyle kampusları, şehirlerin genişlediği iskimatte ama çok kopuk olmayan arazilerde yapacak. Kampuslardaki okul sayısı ve türü ihtiyaca göre belirlenecek. Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumu sayısının 5-10 arası olması bekleniyor. Proje önce İstanbul, Ankara, Adana, Konya, Antalya, Bursa, Mersin, Konya gibi göç alan, sınıf mevcudunun yoğun olduğu illerde hayata geçirilecek.

- SINIF MEVCUTLARI DÜŞECEK: Projedeki temel amaç, göç alan yerlerde sınıf mevcutlarının azaltılması. Kampuslar gerçek veya tüzel kişilere de yaptırılabilecek. Özel sektör inşa ederse, arazi sözleşmeyle 49 yıllığına bedelsiz olarak kiraya verilebilecek. Kampusta yer alacak kantin, kırtasiye gibi işletmeler ile servis ve temizlik gibi hizmetlerin karşılanması için yüklenicilerle anlaşılabilecek. Verilecek hizmetlerin standartları da yine MEB tarafından belirlenecek.

- SALONLAR DA OLACAK: Değişik kademelerdeki okullar, aynı kampusta fakat birbirinden ayrılmış olacak. Spor salonu, toplantı salonu, kütüphane gibi ortak kullanım alanları da bulunacak.

KHK'DA İNCE AYAR

Proje için ilk adım, 14 Eylül'de yürürlüğe giren MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun Hükmündeki Kararname ile atıldı. Kararnamenin, İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı'nın görevlerini tanımlayan 23'üncü maddesinde 'Yapılmasının gerekli olduğuna Bakanlık tarafından karar verilen eğitim öğretim tesisleri, Bakanlık tarafından verilecek ön proje ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde, kendisine veya Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinden ihale ile belirlenecek gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine kırk dokuz yılı geçmemek şartıyla belirle süre ve bedel üzerinden kiralama karşılığı yaptırılabilir' şeklindeki hükmün 'eğitim-kent' projesi için yasa metnine eklendiği öğrenildi. Bakanlık, proje için elindeki arazilerin envanterini çıkarmaya başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber